De keukenprins van Mocano 4 – De grote ontsnapping


Recensie De keukenprins van Mocano 4 – De grote ontsnapping door Jolanda Kalkman:
De grote ontsnapping is alweer het vierde deel in de boekenreeks De keukenprins van Mocano. Wat een ontzettend leuk boek is dit!

In dit deel lees je over Max, voluit Maximiliaan Leeuwenhart de Prins. Zijn vader is de prins van Mocano en zijn moeder is ontdekkingsreiziger. Omdat zijn ouders niet bij hem in de buurt kunnen zijn, woont hij in een gevangenis. Natuurlijk niet in een cel, maar in de voorraadkamer van de keuken. Zijn huisdier is Stefaan, een eekhoorn. En zijn tante Kokkie is de kok. Zijn beste vriendin heet Trixie, en zij is de dochter van de gevangenisdirecteur.

Op een dag glijdt Kokkie uit over een noot, terwijl ze een zware pan soep meedraagt. Omdat ze bewusteloos is en haar been heeft gebroken moet ze met spoed naar het ziekenhuis. En dat is gelijk het begin van alle ellende voor Max. Want er moet natuurlijk wel iemand anders komen om voor de gevangenen te koken. En die iemand wordt chef Bambino. Een korte, maar wel heel brede man en een enorme tatoeage van een draak en een afschuwelijk raspende stem. Zo een die je de rillingen over je ruggengraat laat lopen. Maar dat is niet het ergste. Want het ergste is dat chef Bambino niet van kinderen houdt!
Wanneer hij Max ontdekt is er maar één oplossing, Max moet naar Het Instituut, het treurigste weeshuis ter wereld. De directrice van Het Instituut is Gronda Gribbel, een heel strenge vrouw die er uit ziet als een giraf en ook een hekel heeft aan kinderen.
Zou het Max lukken om samen met zijn vriend El Sid, die ook in het weeshuis opgesloten is, te ontsnappen?

Robbert (11): “Ik vond het een heel leuk boek. Het is grappig geschreven en ik moest vaak lachen om de grapjes. Er staan heel veel leuke tekeningen in. En om de tekeningen moest ik ook erg lachen. Ze passen goed bij de tekst.
Er staan weinig moeilijke woorden in. Ik kon het goed zelf lezen, maar ik vond het ook erg leuk om naar te luisteren terwijl mijn moeder hem voorlas.”

Hier ben ik het erg mee eens. Het is voor deze leeftijd nog erg belangrijk wanneer er plaatjes of tekeningen in het boek staan. En daar is in dit boek geen gebrek aan. Ook ik vond ze erg passend.
Dit boek is goed te lezen voor kinderen vanaf een jaar of 8, maar ook nog erg leuk om voor te lezen. Ondanks dat het een vrij dik boek is, 296 bladzijden, verveelde het ons niet. Sterker nog, ik moest steeds door blijven lezen. Zo benieuwd was Robbert naar de nieuwe hoofdstukken!

Daarnaast is het ook een compleet boek. Zo staat er zelf een heerlijk recept in. Deze moest natuurlijk ook gemaakt worden.

Robbert (11): “Tijdens het lezen kreeg ik heel veel trek in de appelcake. Ik heb hem ook zelf gemaakt van onze eigen appels en hij was inderdaad heel erg lekker. Jammer dat Max en El Sid hem niet zelf konden op eten….
Ik vind het boek zo goed dat ik hem 5 sterren geef. De andere delen ga ik nu ook lezen!”

En daar sluit ik mij helemaal bij aan. Het boek heeft alles, spanning, soms was het zielig, veel fantasie, maar vooral heel veel humor. Alles bij elkaar dus een perfect kinderboek voor deze leeftijd.
En er is zelfs een hele leuke website (www.dekeukenprinsvanmocano.nl). Hier kan je van alles over de boeken en de schrijfster te weten komen.

Tot slot willen wij uitgeverij Lannoo heel hartelijk bedanken voor het mogen lezen van dit deel. Schrijfster Mathilda Masters heeft er een fan bij!

Illustratie: Georgien Overwater

★★★★★
Titel: De keukenprins van Mocano 4 – De grote ontsnapping | Leesfragment | Auteur: Mathilda Masters| Illustraties: Georgien Overwater | Uitgeverij Lannoo | Categorie: kids, 8 Plus | Uitvoering: hardcover | 296 pagina’s | ISBN13: 9789401445009 | Verkrijgbaar sinds: 19-6-2018 | Recensent: Jolanda Kalkman Datum recensie: 4-10-2018 | Prijs: €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.