Niet thuis

Standaard

Recensie Niet thuis door Astrid Langeveld:
Jacques Vriens, een Nederlandse kinderboekenschrijver, hij werd geboren op 26 maart 1946 te ‘s-Hertogenbosch. In 1976 kwam zijn eerste boek uit. In 2001 werd hij benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Van sommige van zijn boeken werden ook theatervoorstellingen en films gemaakt. De theatervoorstelling Achtste-groepers huilen niet won de Musicalworld Award 2011.

Niet thuis gaat over een meisje, dat Hannah heet. Ze woont niet thuis, maar in een leefgroep van zeven kinderen. De kinderen wonen allemaal om verschillende redenen daar. Het is niet altijd gezellig met elkaar. Er is ook regelmatig ruzie. Maar dan vangt Hannah een geheim gesprek op tussen de groepsleiders. Er moet bezuinigd worden. Dit kan hele erge gevolgen hebben. Zodra de kinderen erachter komen wat er gaat gebeuren, verzinnen ze samen een spannend plan.

Ik heb al meerdere boeken van Jacques Vriens gelezen. Dit boek is weer een mooie parel. Ondanks het pittige thema weet Jacques Vriens het verhaal niet zwaar te maken. Het verhaal is vlot leesbaar en spannend. Ik leefde automatisch mee met de hoofdpersonen en vooral ook omdat ik me ervan bewust ben dat het onderwerp nog zo actueel is. Dan bedenk je dat een veilig thuis niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is en dat het helaas ook anders kan.

Het verhaal wordt mooi afgerond waardoor je niet met vragen achter blijft. Wel zo fijn! Daarnaast staat er een nawoord in van de auteur waarom hij over dit onderwerp heeft geschreven. Dit boek is aan te raden voor alle kinderen. Kinderen die in hetzelfde schuitje zitten kunnen dan lezen dat ze niet de enige zijn en kinderen die het goed hebben kunnen door dit boek te lezen misschien een vriend/vriendin beter begrijpen en helpen. Het verhaal wordt nergens saai en is zelfs een beetje spannend. Kortom een echte aanrader!

Kerntitel van de Kinderboekenweek 2018, Niet thuis staat tevens op de tiplijst.

★★★★★
Titel: Niet thuis | Leesfragment | Auteur: Jacques Vriens | Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf | Categorie: Kids, 8 Plus | Uitvoering: hardcover/e-book| 128 pagina’s| ISBN13: 9789000356126 | Verkrijgbaar sinds: september 2017 |Recensent: Astrid Langeveld | Datum recensie: 4-10-2018 | Prijs: €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.