Maryam het bedoeïenenmeisje

Standaard

Recensie Maryam het bedoeïenenmeisje door Astrid Langeveld:
Elsbeth de Jager is sinds 2003 werkzaam als vertaler, auteur, redacteur en recensent. In haar blog Pennenstreken geeft ze een kijkje in haar schrijversleven. Ga daar zeker eens een keer kijken! Voor dit boek deed ze de nodige research.
Het verhaal gaat over Maryam, een bedoeïenenmeisje. Je komt een klein gedeelte over het leven van een bedoeïenenmeisje dat opgroeide in Jordanië te weten en vooral ook over enkele verschillen tussen de Westerse cultuur en de bedoeïenen. Er is een kort verhaal geschreven over o.a. dat Bedoeïenenmeisjes altijd jong worden uitgehuwelijkt, in principe zonder hun toekomstige man te leren kennen.

De cover ziet er erg mysterieus door al het zand. Je ziet Maryam het bedoeïenenmeisje zitten in de woestijn.
Het is vooral als een informatief verhaal bedoeld, maar dan verpakt in een spannend verhaal. Maryam wordt voor het eerst geconfronteerd met jonge mensen uit Engeland. Ze leert over hun normen en waarden en dat het niet overal als normaal wordt beschouwd om uitgehuwelijkt te worden. Wat eerst allemaal zo gewoon leek aan haar leven verandert nu volledig.

Ik vond het erg jammer dat ik het zo snel uit had en ik hoop dat er nog een deel komt dat verder vertelt over Maryam’s leven. Dit soort boeken zouden eigenlijk over allerlei culturen uitgebracht moeten worden. Zo leren kinderen over verschillende volkeren met hun eigen gewoontes en gebruiken, maar dan op een originele en leuke manier. Waarschijnlijk gaat dat ook gebeuren, want op de achterkant staat: cultuurhistorische reeks.

Het boekje is handig om te gebruiken voor een les op de basisschool. Eerst het boekje voorlezen en er dan bijvoorbeeld over praten. Om op die manier begrip te krijgen voor andere culturen, zodat er toenadering plaats kan vinden in plaats van angst voor het onbekende.

★★★★★
Titel: Maryam het bedoeïenenmeisje | Auteur: Elsbeth de Jager |Illustrator: Gerda Wierda | Droomvallei Uitgeverij | Categorie: Kids, 8 plus | Uitvoering: hardcover | 41 pagina’s | ISBN13: 9789492844309 | Verkrijgbaar sinds: 26-9-2018 |Recensent: Astrid Langeveld | Datum recensie: 10-10-2018 | Prijs: €12,95  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.