Drink meer koffie


Recensie Drink meer koffie door Hannie van Grol:
Drink meer koffie
is een handzaam boekje met gezondheidstips. De auteur vertelt in de inleiding waarom hij dit boekje heeft geschreven, terwijl er al zoveel boeken over gezondheid bestaan. Hij heeft namelijk in zijn huisartsenpraktijk heel veel patiënten gezien en daarbij lag de focus op het bestrijden van ziektes en alle risicofactoren. Maar langzamerhand kreeg hij steeds meer belangstelling voor het bevorderen van de gezondheid en de geheimen voor een lang en gezond leven.

In de wetenschap ontdekte hij dat niet alleen de genen onze levensverwachting bepalen (voor 25%), maar vooral de levensstijl (75%) is hier verantwoordelijk voor. En de kennis die hij vergaard heeft over een levensstijl voor een lang en gezond leven brengt hij nu naar buiten. Dat doet hij in dit kleine boekje op A5-formaat. Daarin behandelt hij kort 10 verschillende onderwerpen, zoals o.a. beweging, slaap, ontspanning, voeding, levenshouding etc. Je kunt beginnen met veranderingen aan te brengen in je levensstijl door het onderwerp te kiezen dat je het meeste aanspreekt. Want de eerste stap zetten is de belangrijkste. Het zijn simpele, concrete adviezen waarmee je meteen kunt beginnen. Daarna kun je het boekje gebruiken als naslagwerk om steeds een nieuwe gewoonte erbij aan te leren.

De belangrijkste ontdekking die hij deed, was dat ontstekingen de grootste bedreiging zijn voor de gezondheid. Ze zijn verraderlijk en worden lang niet altijd opgemerkt, als ze ergens voorkomen in het lichaam. Er staat een duidelijk schema in dat weergeeft hoe de ongezonde stijl het risico op ziekte vergroot en dat dementie, kanker, hartinfarct, MS, Parkinson etc dan op de loer liggen. Belangrijk is dus de invloed van ontstekingen tegen te gaan door
• een sterk afweersysteem
• ontstaan van vrije radicalen tegengaan
• bestaande vrije radicalen onschadelijk maken.
En daar kunnen de 10 tips die dan volgen, bij helpen.

De titel ‘Drink meer koffie’ behoort ook tot een van de 10 onderwerpen. En natuurlijk gaat het niet alleen om koffie, maar ook over thee en alcohol. De titel is waarschijnlijk zo gekozen, omdat de algemene gedachte is dat koffie ongezond is, maar Marklund heeft uit onderzoek gehaald dat koffie antioxidanten bevat (die versterken het immuunsysteem) en positief uitwerkt bij een consumptie van drie tot vier kopjes op een dag. En daarmee bedoelt hij dan koffie zonder toevoegingen.

Op het eind van het boek geeft hij zijn bronnen weer waaruit hij aanvullende kennis en informatie verzameld heeft, zodat je weet dat dit boekje, hoewel het eenvoudig en simpel is geschreven, gebaseerd is op gedegen wetenschappelijke kennis.

Het boekje is makkelijk te lezen, erg praktisch opgesteld en door iedereen te gebruiken! En ook de prijs van € 15,- maakt het voor velen toegankelijk!

★★★★★
Titel: Drink meer koffie | Leesfragment | Auteur: Bertil Marklund | Kosmos Uitgevers | Categorie: Gezondheid| Uitvoering: hardcover | 160 pagina’s | ISBN13: 9789021569130
| Verkrijgbaar sinds: augustus 2018 |Recensent: Hannie van Grol  | Datum recensie: |15-10-2018  Prijs: €15,-  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.