Ontferm u over ons


Recensie Ontferm u over ons door Hannie van Grol:
Aad Goedhart heeft met zijn debuut Ontferm u over ons een aangrijpend verhaal geschreven dat deels fictie is, maar erg dicht bij de feiten ligt. Zelf heeft hij jaren gewerkt als jeugdhulpverlener/gezinsvoogd, waardoor hij die wereld van binnen en van buiten kent. Ongeveer vijf jaar geleden besloot hij zijn eigen verhaal op papier te zetten om de moeilijke perioden die hij gehad heeft onder ogen te zien. Wat begon als non-fictie werd uiteindelijk een thriller. Want, zoals hij zelf aangaf: Gaandeweg echter bleek dat ik enkele verzonnen personages, wat moorden en een rauwe schrijfstijl nodig had om me achter te verschuilen. Het werd me anders te kwetsbaar.

Frank Maes, een van de hoofdpersonen in dit boek, is hulpverlener in de jeugdzorg. Op zekere dag wordt hij geconfronteerd met een woedende ex-cliënt die inzage wil hebben in bepaalde dossiers van enkele jaren geleden. Frank weigert dit, maar dan wordt hem meegedeeld dat compromitterende foto’s van hem en zijn vriendin openbaar gemaakt zullen worden. In eerste instantie neemt hij dit niet helemaal serieus, maar als er doden vallen en enige tijd later zijn jongste dochter Charlotte ontvoerd wordt, neemt hij het dreigement serieus. In ruil voor zijn dochter moet hij een kind dat uit huis geplaatst is, uit het pleeggezin weghalen en afleveren bij zijn oma. Maar is zijn dochter nu weer vrij?

Het boek bestaat uit een heftige proloog, gevolgd door 16 hoofdstukken die alle weer ingedeeld zijn in wat kortere delen. Boven elk deel staat de naam van degene van waaruit het verhaal beschreven wordt. Het zijn Frank, zijn vriendin Sophie, de ex-cliënt Satudarah en de gefrustreerde politie-inspecteur Simoskie.

In deze thriller staat terechte of onterechte uithuisplaatsing centraal, evenals misbruik van minderjarigen in de zorg. In de proloog wordt hier al op een zeer directe en schrijnende manier over geschreven. Verder in het boek komen deze scenes niet meer voor, de heftige problematiek wordt alleen genoemd. Wel is de stijl zeer rauw en direct, maar dat past bij het verhaal. Het boek komt wat langzaam op gang, maar dat wordt mede veroorzaakt door het grote aantal personages die eerst geïntroduceerd moeten worden. Als het verhaal eenmaal gaat lopen, leest het vlot en makkelijk. En langzamerhand wordt de spanning opgebouwd tot aan de climax toe op het eind. Het tempo wordt steeds meer opgevoerd en op het eind lijkt alles tegelijk te gebeuren.

Verschillende verhaallijnen lopen door elkaar, vaak eindigend met een cliffhanger, wat de spanning er goed inhoudt. Qua timing loopt alles goed in elkaar over en ondanks dat er veel personen in het boek voorkomen, blijft steeds duidelijk over wie het gaat. Wat ook erg intrigeert is de emotionele ontwikkeling die Frank doormaakt. Door geconfronteerd te worden met de eisen van de ex-cliënt, gaat hij terug in de tijd en vraagt hij zich af, of zijn handelen juist is geweest. Was uithuisplaatsing niet erger dan de kwaal? Hoeveel kinderen zijn er in het ongeluk gestort? En schuldgevoelens komen dan als vanzelf om de hoek kijken.

Al met al is Ontferm u over ons een boek dat het lezen meer dan waard is. Ook omdat je op deze manier een inkijkje krijgt in deze trieste wereld waarin veel kinderen de dupe zijn van de machtspositie van volwassenen. De directe en rauwe manier van schrijven onderstreept dit schrijnende proces.

★★★★
Titel: Ontferm u over ons | Leesfragment | Auteur: Aad Goedhart | Uitgeverij Palmslag | Categorie: Thrillers | Uitvoering: paperback / e-book | pagina’s: | ISBN13: 9789491773969 | Verkrijgbaar sinds: 19-11-2018 |Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 4-12-2018 | Prijs: €19,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.