Dit is voor jou

Standaard

Recensie Dit is voor jou door Jolanda Kalkman:
Aquilo é para ti

Soms kom je een boek tegen dat je om de een of andere reden “roept” om het te lezen. Dat had ik bij Dit is voor jou. Alleen de titel vertelde mij al dat ik dit boek moest lezen. En de samenvatting deed de rest. Ik zal alvast verklappen dat ik erg onder de indruk ben van deze debuutroman!

Bij een grijze lantaarnpaal op de hoek van de Rua dos Marchantes en de Rua Direita de Santo Antionia staat de achttienjarige Roberto. Hij staat daar acht uur per dag met in zijn hand de groen-gele vlag van de PMDB. Zitten was verboden, als het hem lukte om de hele dag te blijven staan, met de vlag omhoog, kreeg hij aan het einde van de dag dertig real. Maar ontevreden was hij hier niet over, want aan de overkant kijkt hij recht in twee stralende ogen. Deze ogen waren betoverend en spannend en fascineerden hem vanaf het eerste moment dat hij ze zag.
De bewuste ogen zijn van Josefa Carvalho.

Josefa was op haar zeventiende verjaardag plotseling door haar benen gezakt. Van het een op het andere moment waren haar benen verlamd. Wanneer ze tien jaar na deze gebeurtenis hoort dat er een Braziliaanse heilige is, Frei Galvão, die haar wonderpillen kan geven waarmee ze haar verlamming kan doen genezen, gaat ze op zoek. Ze is er volledig van overtuigd deze pillen te vinden en dat deze pillen haar zouden gaan genezen. Daarom reist ze af naar Salvador da Bahia. Ze verblijft in een pousada (een luxueus hotel in een historisch gebouw). Vanuit haar kamer kijkt ze uit op de grijze lantaarnpaal met Roberto ervoor. Ze besluit kennis met de jongen te maken. Ze kletsen samen en het voelt al gauw vertrouwd, alsof ze elkaar al jaren kennen. Josefa vertelt Roberto wat de reden is van haar verblijf en Roberto belooft haar te helpen met haar zoektocht naar de wonderpillen.

Maar wanneer ze terugkomt op haar kamer vindt ze een briefje van de zeer aantrekkelijke Alessandro, de zoon van de eigenaar van de pousada. Vanaf het eerste moment voelt ze zich al tot hem aangetrokken, maar kan het bijna niet geloven dat hij interesse heeft in haar. Natuurlijk zegt ze geen nee.
Alessandro is alleen niet zoals hij zich voordoet. Hij is opzoek naar een nieuwe liefdesprooi voor geld. En als hij haar heeft dan zal hij haar daarna keihard dumpen om er daarna met de winst vandoor te gaan.
Zo komt Josefa steeds verder en dieper in een ingewikkeld en zeer gevaarlijk spel, niets is meer wat het lijkt.

“Ooit zou de vlinder door de rand van de waterbel heen barsten en de vrijheid in vliegen. Zo zou het ook met hem en Josefa gaan. Samen zouden ze, ondanks alle waarschuwingen, antwoord vinden op de vraag waar ze de wonderpillen van Frei Galvão konden vinden en zou Josefa genezen. Samen zouden ze, net als de vlinder, bevrijd en gelukkig de toekomst in gaan.” (Blz. 47).

Co Conelis heeft mij in zijn roman meegenomen op een reis. Een prachtige reis door een schitterend land met vele gezichten. De armoe en rijkdom, wonderen en geloof, corruptie en geweld, Liefde en lust, alles kwam voorbij. Hij heeft mij met zijn boek betoverd. Het verhaal heeft ontzettend veel in zich. Daar doet mijn korte samenvatting totaal geen recht aan.

Het is bijzonder prettig geschreven. Er gebeurt heel veel in het verhaal maar het was zeker niet te ingewikkeld. En ook geen moment saai, zelfs niet wanneer er meer achtergrondinformatie geschreven werd of door de vele details die beschreven werden. Ik kan mij voorstellen dat dit een drempel kan zijn, maar voor mij voelde het als een mooi geheel en paste het helemaal. Zonder deze details was het boek ook lang niet zo mooi geworden.

Tijdens het lezen waren er momenten dat ik echt tegen Josefa of Roberto wilde schreeuwen dat ze er niet in moesten trappen. Ook waren er momenten van dik kippenvel. Zelfs door de kleine bijrollen werd ik gegrepen. Het wiegenlied dat Flavia neuriende voor Josefa om haar in slaap te proberen zingen, terwijl haar zoon Lima meeluisterde en ervan genoot bijvoorbeeld. (Blz 257). Erg mooi en passend vooral door de zin die erna kwam:
“Beiden beseften dat ze spoedig ook voor hem zou zingen, bij het afscheid aan het einde van zijn doodlopende weg.”

Verder werd het verhaal steeds spannender. Zeker tegen het einde zat ik op het puntje van mijn stoel en wilde ik weten hoe het verder zou gaan.
Maar het heeft mij ook verrast en dan vooral het einde. Waardoor ik er nog eens even goed over na moest denken. Het einde had best nog iets uitgebreider beschreven mogen worden. Dat was eigenlijk het enige minpuntje.

Ik vond het jammer dat Dit is voor jou uit was. En dat terwijl het boek zeker 335 bladzijden telt.
Dit zijn van die boeken die het even moeilijk maken om in een ander boek te starten. Gewoon omdat je het even moet laten bezinken. Heel knap gedaan!
Ik waardeer het boek op 4,5 ster.

★★★★
Titel: Dit is voor jou | Auteur: Co Conelis | Elikser B.V. Uitgeverij | Categorie: roman | Uitvoering: paperback | 339 pagina’s | ISBN13: 9789463651042 | Verkrijgbaar sinds: 01-12-2018 |Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 19-01-2019| Prijs: €22,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.