Het groene kristal – Terra 7 boek 1


Recensie Het groene kristal door Fany van Hemelen:
Het groene kristal is een aanrader voor wie graag verdwijnt in een boek. De kleurrijke en tot de verbeelding sprekende personages zullen je hart onmiddellijk veroveren. De mix van sci-fi, fantasy en magie, met de nodige relationele ontwikkelingen, zorgen voor een boeiende reis op een wonderlijke planeet.

Omdat de Aarde na het klimaatprobleem, overbevolking en oorlog amper nog bewoonbaar was, werd er een expeditie ondernomen naar een andere wereld. Op Terra 7 wilde men een vreedzame samenleving creëren zonder technologie. Pas in 2671 wordt besloten om een expeditie te organiseren naar deze plaats.

De wetenschappers Virginia, Conrad en Redbod komen op deze wonderlijke planeet vol fabelachtige dieren en ongerepte natuur allerlei gevaren tegen. De vroegere bewoners en de natuur zijn genetisch gemanipuleerd en hierdoor is het evenwicht zoek. De Afranen hebben de technologie in handen en domineren iedereen. Zelfs de nieuwe bezoekers ondervinden al snel hoe gevaarlijk deze vijand is. Gelukkig krijgen ze ook hulp. Deze komt onverwachts op hun pad en nadat ze geconfronteerd worden met geweld begrijpen ze dat ze elkaar nodig hebben om hun gemeenschappelijke vijand niet te laten winnen. Zania is een stoere dame uit een stam waar vrouwen de baas zijn. Dion, een groene Beryl met telepathische gaven, is voor deze Terrazone een noodzakelijk kwaad.
Wanneer de groep kennismaakt met het verzet ervaart iedereen opnieuw de harde realiteit op deze planeet. Kyril, een macho met een klein hartje, wordt een medestander tegen de Afranen.

Virginia en Conrad mogen tijdens deze missie eigenlijk alleen observeren en niets veranderen. Deze aardse regel zorgt nu voor een innerlijke tweestrijd bij beide onderzoekers. Wanneer ze geconfronteerd worden met het grote onrecht op deze plaats, is het wel erg moeilijk om aan de zijlijn te blijven staan en gewoon toe te kijken.

Het groene Kristal is een boeiende start van een nieuwe reeks (Terra 7), met een interessante en doordachte verhaallijn. Het was boeiend om deze eigenaardige planeet te ontdekken en te zien hoe de verschillende standpunten tussen de culturen voor discussie zorgde. Het stuk waar de samenleving van de Beryls uitgediept wordt en de bijzondere taak van Dion duidelijk wordt, heb ik verslonden. Dit gedeelte is zo beeldend en emotioneel geschreven dat het me volledig in zijn ban had.

Door de gebruikte thema’s zoals manipulatie, discriminatie en het effect van wapens en vooroordelen zet het boek je aan tot nadenken. Op Terra 7 zien we, net zoals in onze hedendaagse maatschappij, welke vreselijke gevolgen rivaliteit, onwetendheid en het gebruik van wapens kunnen hebben. Ook het gevaar van de technologische vooruitgang en het wetenschappelijke onderzoek worden niet vergeten in dit verhaal.

Hoewel dit eerste deel vlot geschreven is en ik door de pagina’s vloog, moest ik wel mijn aandacht bij het verhaal houden. De tijdsveranderingen en wisseling in locatie maken het soms wat chaotisch. Toch zijn het vooral de aparte planeet en de gedetailleerde en originele karakters die het boek de moeite waard maken. Wat vond ik het fijn om de sterke vrouwen Zania en Virginia te leren kennen. Ook de gevoelige en bijzondere karakters van Dion en Kyril waren een meerwaarde en gaven het verhaal een extra dimensie.

Het groene kristal is een mooi en enthousiast begin van een nieuwe trilogie. Ik kan niet wachten om te weten te komen welke moeilijke beslissingen de hoofdrolspelers nog moeten nemen.
Het groene kristal is een aanrader voor iedereen omdat het naast sci-fi en fantasy een bijzondere mix is van emotie, romantiek en humor!

★★★★
Titel: Het groene kristal | Leesfragment | Auteur: Esther Wagenaar | Uitgeverij: Celtica Publishing | Categorie: Young Adult, fantasy-SF-trilogie | Uitvoering: paperback of e-book | pagina’s | ISBN13: 9789491300769| Verkrijgbaar sinds: februari 2018 |Recensent: Fany van Hemelen | Datum recensie: 18-2-2019 | Prijs: €18,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.