Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen!


Recensie Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen! door Antoinette van Steeg:
Moeder Alice Altink en dochter Mayke Smit zijn beiden geen onbekenden binnen het schrijversvak en zijn allebei coach en therapeute. Hoe bijzonder is het om samen in gesprek te gaan over de relatie tussen moeder en dochter?

Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen is een openhartig boek, waarin geen onderwerp geschuwd wordt. Ze praten over opvoeding, seks, relaties en hun eigen ik. Mayke en Alice reizen af voor een ‘vakantie’ naar Ibiza. Hier zullen ze samen een week genieten van het eiland van de liefde, maar ook werken aan dit boek.

Het boek is voornamelijk opgebouwd in de dagen van hun verblijf op Ibiza. Elke dag van hun vakantie bespreken ze in dit boek. Hierdoor maakt de lezer als het ware de reis mee van moeder en dochter. Wat ik zo bijzonder vind, is de openheid en eerlijkheid van de beide vrouwen. Ze stellen zich niet alleen kwetsbaar op naar elkaar, maar ook richting de lezer. Ze reflecteren niet alleen naar elkaar maar schuwen ook geen zelfreflectie.
Zowel Mayke als Alice vertelt haar ervaring over de moeder-dochterrelatie waarbij hoogte- en dieptepunten besproken worden. Waarom reageer jij zo? Waarom durf je je niet altijd open te stellen? Hoe kijk je tegen je moeder c.q. dochter aan?

Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen kent een fijne opbouw en laat zowel Mayke als Alice ruimschoots aan het woord. In elk hoofdstuk vertelt zowel Mayke als Alice haar ervaring en ongezouten mening.

Dit boek is zeer openhartig en nodigt anderen uit om eigen relaties bespreekbaar te maken. Want wees eerlijk, spreek jij altijd alles uit? Durf je je mening te geven in wat minder makkelijke situaties? Ik was eerst wat sceptisch over hoe dit boek over zou komen bij mijzelf. Wat heb ik aan de ervaringen van Mayke en Alice? Ik moet zeggen dat het boek veel heeft losgemaakt bij mij. Zou ik zo openhartig met mijn moeder in gesprek kunnen gaan? Hoe zou ik reageren op mijn moeder, of zij op mij?

Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen is zoveel meer dan het delen van de ervaringen van Mayke en Alice. Het is een boek dat goed opgebouwd is, geschreven is vanuit moeder en dochter en de lezer tot nadenken aanzet.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het boek bijzonder is in meerdere opzichten. Het heeft mij meer dan verrast, vooral omdat ik wat sceptisch van tevoren was. Ik geef het boek 4 sterren.

★★★★
Titel: Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen! | Leesfragment | Auteurs: Mayke Smit, Alice Altink | Uitgeverij de Brouwerij | Categorie: Non-fictie| Uitvoering: paperback | 276 pagina’s | ISBN13: 9789078905943 | Verkrijgbaar sinds: maart 2019 |Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 06-05-2019 | Prijs: €20,- | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.