De bekentenissen van Frannie Langton


Recensie De bekentenissen van Frannie Langton door Fany van Hemelen:
Wat een fascinerende start van dit aparte verhaal over de sterke vrouw Frannie Langton!

Frannie Langton, mulattin en dienstmeid in een blank gezin in Londen, staat in 1826 terecht voor de moord op haar “weldoeners”.
Tijdens haar verblijf in de gevangenis doet ze haar verhaal. Hier vertelt ze wat ze niet durft of wil vertellen. Is het de waarheid ?

Frannie Langton leeft op een plantage in Jamaica. Als tienjarige is ze eigendom van John Langton. Miss Bella, zijn vrouw, leert haar lezen en als John dit ontdekt, wordt Frannie wreed gestraft. Slaven mogen immers niet leren lezen, maar vanaf die dag vormen boeken een rode draad in haar leven. Op het domein Paradise maakt ze, met harde hand, kennis met wat slaaf zijn betekent en hoe deze voor alles gebruikt wordt. Later zet John Langton haar als klerk in om te noteren en zelfs te assisteren bij zijn gruwelijke experimenten op de slaven. Hij schrijft namelijk een boek Crania over de vorm van schedels en om de “blanke superioriteit” tegenover “het zwarte ras” te bewijzen, en doet hij allerlei wreedaardige testen. Frannie is verplicht hem te helpen en zo haar bondgenoten onrecht aan te doen. Wanneer hij met een vriend een weddenschap aangaat, wordt Frannie weggestuurd naar Londen.

Hier wordt ze, totaal onwetend, eigendom van de vreselijke meneer Benham en zijn vrouw Marguerite. Zijn vrouw heeft ooit de deal gesloten van: “Ik jouw geld en jij mijn schoonheid.” In huize Benham is hij heer en meester en hoewel Frannie een diepe band krijgt met haar meesteres, is deze bang en afhankelijk van haar man. De relatie met haar bazin verandert in liefde en Frannie wordt haar persoonlijke kamenier. Samen vinden ze elkaar in hun liefde voor boeken en wanneer Marguerite zelf haar memoires over haar mislukte huwelijk wil opschrijven, is Frannie haar grote vertrouwelinge. Hun liefde is verborgen en ontoelaatbaar en uiteindelijk loopt het mis. Frannie verlaat het huis en hoewel ze ontroostbaar is, zoekt ze haar weg in het leven. Vijf maanden brengt ze door in een bordeel waar zij als “zwarte” de meesteres is en de zweep hanteert. Hier heeft ze meer vrijheid dan ooit daarvoor, omdat zij hier voor de klant de regels bepaalt. Op vraag van Marguerite keert ze terug naar het huis, maar dan gebeurt het ondenkbare en is zij verdachte nummer één.

Dit is een historisch boek dat gebaseerd is op uitstekende research en waar feiten verwerkt zijn in een verhaal. De auteur besloot dit boek te schrijven, toen ze hoorde dat slaven zomaar doorverkocht werden zonder enige zeggenschap.

Frannie is een geletterde slavin met een grote dosis lef en een eigenzinnig karakter. Ze moet zich extra verantwoorden, omdat ze voor de blanken zwart is, maar bij de zwarten hoort ze ook niet, want als mulattin is ze licht van kleur en een bastaardkind.
Van kleins af aan moet ze gehoorzamen en zich schikken naar haar eigenaars.
Vrijheid is onbestaand voor haar, maar ook voor Marguerite. Haar eigenares zit gevangen in de hogere klasse en niets van haar gebruik van illegale middelen mag bekend worden, omdat ze anders alle respect naar de buitenwereld verliest. Eigenlijk zijn beide vrouwen ongelukkig en dragen ze een getekend verleden met zich mee.

Dit boek begint ontzettend sterk met de aanklacht en toont daarna de wreedheid van de slavernij. Later komt natuurlijk de rechtszaak zelf aan bod. Soms kabbelt het verhaal na de verslavende start een beetje voort, maar stilaan gaan we naar het aangrijpende einde.

De bekentenissen van Frannie Langton is meer dan een boek over slavernij omdat het gaat over vrijheid, discriminatie, de positie van de vrouw, afgunst en natuurlijk liefde.
Gerechtigheid is een groot thema in dit boek naast onschuld omdat de vraag is of er wel iemand echt onschuldig is.

Deze historische roman geeft een goed beeld van hoe een slaaf zich gevoeld moet hebben en staat vol met mooie zinnen en verwijzingen naar literatuur.
Het is een aanrader voor wie graag over geschiedenis leest, maar ook de moordzaak en de onbereikbare liefde maken dit tot een historische must-read!

★★★★
Titel: De bekentenissen van Frannie Langton | Leesfragment | Auteur: Sara Collins | Uitgeverij Hollands Diep | Categorie: Historische romans | Uitvoering: paperback of E-book | 416 pagina’s | ISBN13: 9789048843596 | Verkrijgbaar sinds: 04-04-2019 |Recensent: Fany van Hemelen | Datum recensie: 09-05-2019 | Prijs max.: €21,99  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.