Alberdina


Recensie Alberdina door Antoinette van Steeg:
Hoorn 1879. Maria, moeder van drie kinderen, sterft tijdens de bevalling van haar derde kind. Ook het kind overleeft de bevalling niet. Herman blijft achter met twee jonge kinderen. Alberdina is dan pas vier jaar oud.
Drie jaar later hertrouwt Herman met de inmiddels tien jaar gescheiden en bemoeizuchtige Sophie. Ze heeft een dochter Christine die zes jaar ouder is dan Alberdina. Haar zoon Emiel studeert.
Ze neemt de zorg voor de kinderen op zich en hanteert hier een strakke regel.

Wanneer Alberdina 14 jaar is, merkt ze dat de jongens meer aandacht voor haar krijgen. Christine trouwt met Victor Emanuel van Weenen en vertrekt naar Nederlands-Indië voor zijn werk. Niet veel later wordt Alberdina steeds zieker en het is de vraag of ze het overleeft. Na een lang ziekbed en aandacht van verschillende mannen huwt ze met Peter. Ze kennen elkaar via Anton, de broer van Sophie, die een slijterij heeft.

Peter zal de slijterij erven wanneer Anton er niet meer is. Helaas blijkt dit een groter probleem, omdat er andere kapers op de kust zijn. De zaken lopen namelijk erg goed. Wanneer Anton bij een ongeluk om het leven komt en Herman ernstig gewond raakt, laat Sophie haar ware ik pas echt zien.
Ze verwaarloost zichzelf en het pension. Uiteindelijk overlijdt Herman na een paar jaar.

Peter en Alberdina krijgen in de loop van de jaren drie kinderen. Alberdina ontdekt dat ze zwanger is van de derde, als de zaak failliet verklaard wordt. Er is niks meer over van hun rijkdom.

In het tweede deel lezen we de afzonderlijke strijd van Peter en Alberdina. Ze leven afgezonderd van elkaar wanneer Peter in Duitsland gaat werken. Hij maakt hier een zware en moeilijke tijd door, zonder dat hij weet dat hij weer vader is geworden. Zijn leven komt meerdere keren in gevaar.

Alberdina probeert het hoofd boven water te houden door overal te werken waar ze kan. Ze vindt na jaren weer geluk in de liefde. Haar twee uit huis geplaatste zoons ziet ze af en toe, terwijl haar jongste kind, een dochter, bij haar opgroeit. Dan staat Peter weer op de stoep. Welke keuzes zal Alberdina maken?
Na een lang en moeilijk leven komen er familiegeheimen boven tafel. Herman en Sophie trouwden niet zomaar met elkaar. Begrijpt Alberdina Sophie? Welke keuzes zou jij maken?

Alberdina is een boek dat veel personages kent, maar pas aan het eind begrijp je het verhaal steeds beter. Het is gebaseerd op een waargebeurde familiegeschiedenis. Wat een bijzonder leven heeft Alberdina gekend! Ze was een sterke vrouw, die een lastige jeugd heeft gekend. Na een leven vol rijkdom eindigt ze na lange tijd in armoede. Wat zal dit moeilijk zijn geweest in die periode. Uiteindelijk kent het verhaal een afsluiting die veel vragen beantwoordt.

De schrijfstijl is prettig en beeldend. Het is een boek dat een duidelijk beeld schept over deze periode. Het beeld van twee verschillende leefwerelden komen goed aan de orde. Alberdina is een meeslepend pakkend verhaal dat mij zelfs heeft weten te ontroeren. 4 sterren voor deze prachtige waargebeurde historische roman.

★★★★★
Titel: Alberdina | Leesfragment | Auteur: Lucas Albert Dekker | Uitgeverij Palmslag | Categorie: Historische Romans | Uitvoering: paperback | 248 pagina’s | ISBN13: 9789493059139 | Verkrijgbaar sinds: april 2018 |Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 29-5-2019 | Prijs: €19,95 | Bestellen

Eén reactie

  1. Mooi relaas over het verhaal van Alberdina, waarin haar sterke karakter heel goed naar voren wordt gebracht. Verhaallijnen worden over elkaar heen geweven waarin de hoofdpersoon een enorme groei ondergaat waarin de liefde en het respect voor het leven uiteindelijk alles overwint.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.