Klap


Recensie Klap door Antoinette van Steeg:
Christine Kliphuis heeft al 22 boeken geschreven voor zowel kinderen als volwassenen. Dit keer heeft ze een heel persoonlijk boek uitgebracht. Het verhaal vertelt wat er met haar gebeurde na een ongeluk. Op het eerste oog lijkt het een klein ongeluk, doordat een appende vrouw achterop de auto van Christine rijdt, die wacht voor een stoplicht. Helaas blijkt niks minder waar. Het zet Christines leven volledig op zijn kop.
Wat blijkt, Christine loopt een heftige whiplash op. Haar zo actieve leven met twee banen is opeens weg. Hoeveel moeite ze ook doet om aan de slag te gaan en te re-integreren, het lukt haar niet. In Klap laat Christine op indrukwekkende wijze zien hoe haar werk en Arboarts met haar omgaan en het onbegrip dat ze ervaart. Wat wil ze graag haar werk weer oppakken, maar hoe?

Naast haar werk loopt ze ook in haar sociale leven tegen allerlei factoren aan. Ze heeft moeite met concentreren, is vergeetachtig, krijgt last van tinnitus (oorsuizen) en is enorm moe. Verschillende onderzoeken ondergaat ze in het ziekenhuis en tijdens haar revalidatie. Waarom verminderen haar klachten niet zoals bij de meeste mensen die een whiplash hebben opgelopen?
Uiteindelijk krijgt ze de diagnose Niet Aangeboren Hersenletsel. Ze zal haar leven lang de gevolgen van het ongeluk met zich mee moeten dragen. Christine besluit haar verhaal op papier te zetten en dit heeft geresulteerd in dit boek. Daarnaast geeft ze nu lezingen over haar ervaringen met NAH.

Klap heeft als subtitel Als een ongeluk je leven op zijn kop zet. Het dekt zeer zeker de lading van dit verhaal. Christine weet in een indrukwekkend verhaal haar relaas en strijd te delen met de lezers. Het is niet alleen een verhaal over haar strijd tegen de oordelen en verwachtingen waar ze tegen aanloopt, maar ook een eyeopener voor de lezer.
Als je onzichtbaar chronisch ziek bent, wil dat niet zeggen dat diegene niks heeft. Juist deze doelgroep moet zich vaak verdedigen tegenover de buitenwereld, waarom het niet gaat, waarom ze altijd moe zijn en pijn hebben. Dit komt in Klap goed aan bod.
Ik raad het boek zeer zeker aan aan artsen, therapeuten en begeleiders. Ze kunnen in dit boek veel informatie opdoen over hoe het is om chronisch ziek te zijn. Dat deze mensen vaak willen werken en een sociaal leven willen hebben, alleen lukt het lichamelijk of mentaal niet. Ook voor mensen die mensen kennen die chronisch ziek zijn, raad ik dit boek aan.

Christine weet heel goed te verwoorden wat de gevolgen kunnen zijn van een ongeluk en hoe de omgeving met ziekzijn omgaat. Naast haar strijd om geaccepteerd te worden als zieke, lees je ook de strijd die het kost om de onkosten die het met zich meebrengt, bij de veroorzaker van het ongeluk te verhalen.
Klap is een boek dat compleet is en een goed beeld geeft van hoe Christine dit proces heeft ervaren in de eerste jaren na het ongeluk. Ik heb het boek met veel interesse gelezen en het raakte mij. Ik kan niet anders dan Christine een compliment geven dat ze haar verhaal met de lezer delen wil.
5 zeer verdiende sterren!

★★★★★
Titel: Klap- Als een ongeluk je leven op zijn kop zet | Leesfragment | Auteur: Christine Kliphuis | illustrator: Helen van Vliet | Meander Uitgeverij | Categorie: waargebeurd/literaire non-fictie | Uitvoering: paperback of E-book | 240 pagina’s | ISBN13: 9789050191197 | Verkrijgbaar sinds: mei 2019 |Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 04-07-2019 | Prijs max. €19,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.