Spekkie en Sproet- Complot in de trein


Recensie Spekkie en Sproet door Lore van Dun:
Complot in de trein

Spekkie en Sproet gaan samen met Nelson, de neef van Spekkie, naar een grote kermis in Duitsland. Ze nemen de trein, maar onderweg krijgt Nelson een dringend telefoontje. Nelson is een politieman en moet voor een belangrijke zaak meteen doorreizen naar Wenen. Spekkie vindt dat prima, ze speurt graag met hem mee. Op de nachttrein naar Wenen kan ze dit ook heel goed doen, de nachttrein zit namelijk vol met mensen die zich verdacht gedragen. Wie heeft het gestolen beeld bij zich?

Complot in de trein was mijn eerste Spekkie en Sproet verhaal. Het eerste wat opvalt, is de goede schrijfstijl voor jonge lezers. De teksten zijn gemakkelijk te begrijpen en de zinnen zijn kort.

Hierdoor gaat het ook de moeilijkere lezers niet meteen ontmoedigen. Er zijn weinig moeilijke woorden waardoor het verhaal zeker motiveert om verder te lezen.

Naast de schrijfstijl valt ook op dat de hoofdstukken redelijk kort zijn. Dit zorgt ervoor dat het verhaal vlot leest. Hier wordt al de basis gelegd van ‘nog 1 hoofdstuk’ en dan stop ik met lezen.

Van in het begin merk je dat er wel wat spanning in het verhaal zit, dat kan natuurlijk ook niet anders bij een speurboek. Gelukkig is de spanning perfect op kindermaat. Kinderen willen verder lezen omdat Vivian den Hollander de spanning perfect weet te doseren voor hen.

De korte hoofdstukken worden regelmatig wat opgevrolijkt door prachtige tekeningen. Deze geven het verhaal iets visueels, niet iedereen heeft een idee van hoe een nachttrein er uitziet. Het zorgt er ook voor dat het lezen blijft motiveren. Sommige pagina’s hebben geen tekst of maar heel weinig. Hierdoor lees je weer een pagina extra.

Spekkie en Sproet-Complot in de trein  is een leuk en spannend verhaal voor jonge lezers. Het is zowel goed voor goede lezers, als voor de lezers die het iets moeilijker hebben. De illustraties zorgen voor een mooie afwisseling en geven het verhaal een visuele component.


★★★★
Titel: Spekkie en Sproet- Complot in de trein | Leesfragment | Auteur: Vivian den Hollander | Uitgeverij Ploegsma | Categorie: Jeugdboeken, zelflezen, AVI E5 | Uitvoering: hardcover | 112 pagina’s | ISBN13: 9789021679693 | Verkrijgbaar sinds: 14-08-2019 | Recensent: Lore van Dun | Datum recensie: 24-10-2019 | Prijs: €13.50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.