Alles is OKÉ


Recensie Alles is OKÉ door Jolanda Kalkman:
Een zoon wil zijn moeder nog één keer laten schitteren

“Zijt ge dat vergeten?” “Ja? Vergeet ik zoveel?” “Maar ik onthou ook nog andere dinges! Misschien dingen waarvan jullie denken: dat moest ze nu beter niet meer weten!”

Langzaam sluipt Alzheimer binnen. In het begin heb je het misschien niet eens zo in de gaten. Later wel, maar dan wordt het al zo erg dat je het niet meer kunt ontkennen.

Zo waren er de telefoontjes, elke maandagavond. Maar nu blijft de telefoon stil. Dit gebeurde kort na het telefoontje waarin mijn moeder achterstevoren begon te praten. Nu ze niet meer belde, begon ik op slag naar deze telefoontjes te verlangen.

“Ik ben niet bang voor de dag waarop ze me niet meer zal herkennen. Ik ben bang voor de dag waarop ik haar niet meer herken.” Blz. 13.

Daarom besluit ik haar verhaal op te schrijven. Het echte verhaal van mevrouw Stevens. Tegenwoordig slijt ze haar dagen in haar appartement. Maar vroeger was ze een bevlogen godsdienstlerares. Op dezelfde school waarvan haar vader nog de directeur is geweest toen ze zelf nog in de schoolbanken zat. Maar nu is de demonische meneer Pauwels de schooldirecteur.
Dit is haar verhaal. En ik, haar zoon, probeer het voor haar vast te leggen voordat het te laat is en voorgoed met haar zal verdwijnen.

“Een zoon wil dat zijn moeder van hem houdt, of hem negeert, niet dat hij haar onverschillig laat of dat ze hem vergeet.” Blz. 25.

Alles is OKÉ is een prachtige roman, geschreven door Ivo Victoria. Ivo laat door de ogen van een zoon het verhaal van zijn moeder vertellen. Het verhaal dat hij zelf ook van zo dichtbij heeft meegemaakt. Want ook zijn moeder heeft Alzheimer gehad en zo maakte hij als zoon van dichtbij mee wat zijn moeder allemaal overkwam.

Dit herken je in het verhaal. Tijdens het lezen vroeg ik mij geregeld af, lees ik hier nu over “zomaar” iemands zoon en moeder of over Ivo en zijn moeder. Nadat ik het boek uit had, ben ik wat gaan rondkijken op internet en kwam ik er achter dat het ook een beetje Ivo zijn verhaal is.

“Herinneringen zijn als balsem voor de ziel. Familie, muziek, kunst, politiek, liefde: het gaat allemaal om herinneringen, mevrouw Stevens, zorgvuldig te luisteren naar uw eigen verhalen, opdat een mens zichzelf kan vergeven.” Blz. 124.

Ivo Victoria schrijft prachtige zinnen. Door de dialogen tussen moeder en zoon (die in het Vlaams zijn geschreven) komen de personages tot leven. Hierdoor sluit je mevrouw Stevens in je hart en wil je tot het einde bij haar blijven.

Als lezer leef je helemaal mee. Je voelt de wanhoop, het verdriet. Kon ik er in het begin een beetje moeilijk inkomen, tegen het einde kon ik niet meer stoppen met lezen en zat ik met dik kippenvel en een brok in mijn keel verder te lezen.

Dit komt omdat je voelt hoe de zoon steeds machtelozer vecht tegen alles wat zijn moeder overkomt. De Alzheimer neemt steeds meer van het leven van zijn moeder af. Niet alleen haar hoofd maar uiteindelijk ook haar lichaam laat haar in de steek.

Een lot waarvan je hoopt dat het nooit jouw moeder zal overkomen. Deze gedachte maakt de lezer persoonlijk betrokken. Wanneer je je dit realiseert en je kunt genieten van de bijzondere schrijfkunst van de schrijver, dan kun je niet anders dan dit boek met 5 sterren beoordelen.

“Laat dat het beeld zijn dat bewaard wordt: mevrouw Stevens, ongenaakbaar, in betoverend appelblauwzeegroen, omgeven door bewegend licht in alle kleuren die de toekomst ooit, lang geleden, voor haar in petto had.”  Blz. 200.

★★★★★
Titel: Alles is OKÉ | Leesfragment | Auteur: Ivo Victoria | Uitgeverij Lebowski | Categorie: Romans, Familieroman | Verkrijgbaar als: paperback, E-book en luisterboek | 224 pagina’s | ISBN13: 9789048834372 | Verkrijgbaar sinds: september 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 03-11-2019 | Prijs: €21,99 | Bestellen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.