Muistroom


Recensie Muistroom door Fany van Hemelen:
Muistroom is een emotionele en meeslepende tocht naar de waarheid, die al jaren als een donkere schaduw boven de twee broers, Achille en Hector, hangt.

Zolang het om zelfbescherming gaat, mag de waarheid geweld aangedaan worden.

Het idee voor Muistroom is ontstaan tijdens een vakantie van Philippe Maertens in Lissabon. Hoewel deze roman niet autobiografisch is, zijn de angstige gedachten die toen door het hoofd van de auteur gingen, mee verwerkt in dit boek. Na een zware periode was hij onverklaarbaar ziek, ernstig vermagerd en bang voor de dood. Nu is hij terug in orde, maar voor zijn roman haalde hij hier wel inspiratie uit.

Achille krijgt een brief van zijn broer Hector, met het verzoek om hem, na hun veertig jaar durende breuk, opnieuw te ontmoeten. Door zijn steeds terugkerende nachtmerrie en zijn hoop op antwoorden besluit Achille uiteindelijk op deze vraag in te gaan. Tijdens zijn bezoek blijkt dat zijn broer doodgaat en hij vraagt om hem te vergezellen op een trip naar Portugal. Samen met Simão, een priester en vriend van Hector, trekt Achille mee rond door het land waar zijn broer al die jaren woonde. Hector en Achille dragen een vreselijk jeugdtrauma met zich mee, wat hun leven voor altijd tekende. Door omstandigheden werden beiden later missionaris en elkaars steun en toeverlaat. Toch kwam aan deze broederschap een plots einde. Na een vreselijke geschiedenis in Oost-Timor scheidden immers hun wegen, omdat Achille altijd is blijven geloven dat zijn broer de oorzaak was van zijn kwetsuren.

Op hun tocht door de verschillende plaatsjes van Portugal ontdekt Achille een heel andere kant van Hector. Na het geloof en de kennis was blijkbaar surfen zijn nieuwe passie. Tijdens het surfen moet je oppassen voor de muistroom, een zeewaarts gerichte stroming, die je diep mee de zee in sleurt. Hector heeft er altijd van genoten om die verraderlijke golven te bedwingen. Op zijn laatste reis wil hij dat Achille ook de schoonheid en kracht van de natuur leert kennen. Net zoals in het echte leven is het uitdagend om gevaren te overwinnen en je niet te diep te laten meeslepen.

De reis is confronterend, maar ook helend en zorgt voor heel wat verrassingen en nieuwe ontmoetingen. In Nazaré worden geheimen onthuld en stilaan vallen de puzzelstukjes in elkaar. Het naderende einde valt zwaar, maar de waarheid slaat in als een bom. Achille zorgt dat Hector een gepaste begrafenis krijgt en over de dood heen bezorgt zijn broer hem ook een onverwacht cadeau. De muistroom vernietigt en verbindt.

Om door te gaan met zijn leven moet Achille de confrontatie met het verleden durven aangaan.

Philippe Maertens heeft met dit debuut in een filmische stijl getoond dat hij kan spelen met taal. Integer, ontroerend en soms rauw beschrijft hij het leven van de twee broers. Bepaalde scènes zijn grappig, andere zijn triest, maar altijd klinkt het gevoel door in de zinnen. Ethische, politieke en filosofische vragen komen aan bod tijdens het verhaal.

Muistroom is een prachtig debuut over moeilijke thema’s zoals afscheid, broederliefde, schuld en ontkenning.

★★★
Titel: Muistroom | Auteur: Philippe Maertens |  Beefcake Publishing | Categorie: Romans | Verkrijgbaar als: paperback | 275 pagina’s | ISBN13: 9789493111066 | Verkrijgbaar sinds: | Recensent: Fany van Hemelen | Datum recensie: 03-11-2019 | Prijs: € 20,-| Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.