Voor niets gaat de zon op


Recensie Voor niets gaat de zon op door Antoinette van Steeg:
Voor niets gaat de zon op is al een pareltje voor je het boek openslaat. Wat een prachtige cover heeft het boek zeg! De wereldbol is zo mooi met daarachter een zon. De subtitel luidt: Een blauwdruk voor een waardige wereld, wat de leidraad van de boodschap is die Erik van Praag deelt met de lezer.

De in 1940 geboren auteur is naast auteur ook psycholoog en andragoloog. Hij heeft in verschillende functies gewerkt en heeft in diverse landen zomerconferenties georganiseerd. Ondertussen heeft hij een tiental titels op zijn naam staan waaronder Ruimte voor geluk en Leven op het randje.

In Voor niets gaat de zon op neemt hij de lezer mee om bewust te kijken naar onze samenleving. Dat er veel crisissen zijn, weet iedereen. Is er geen kredietcrisis, dan is er wel een energiecrisis. Veel mensen weten dat we anders met onze aardbol om moeten gaan, maar zetten zich er niet echt voor in.

Erik van Praag probeert door naar verschillende terreinen te kijken een beeld te scheppen om te veranderen, of in ieder geval anders naar ons leven te kijken. Zo brengt hij onderwijs, economie, gezondheidszorg en internationale betrekkingen in zijn boek naar voren. Hoe kunnen we hier als individu, maar ook als samenleving, anders mee omgaan? Hij geeft hierin zijn eigen visie en vertelt de lezer wat hem bevalt aan deze wereld, maar ook de andere kant van de medaille: wat minder leuk is.

Na deze uiteenzetting stelt hij een aantal samenlevingen aan de orde. Zo neemt hij de lezer mee naar een duurzame samenleving, een beschaafde samenleving en een waardige samenleving. In totaal bespreekt hij zeven samenlevingen en schept een mooi en interessant beeld voor de lezer.

Uiteindelijk sluit hij af met zeven stappen op de weg van bewustzijnsontwikkeling. Het boek is goed opgedeeld, maar heeft wel met momenten wat saaie stof. Dit komt naar mijn beleving ook door de uitgebreide beschrijvingen van de auteur. Fijn is dat achter in het boek een samenvatting van de hoofdstukken te vinden is. Dit maakt het teruglezen of zoeken van informatie een stuk makkelijker.

Voor niets gaat de zon op verscheen al in 2012, maar is nog steeds actueel. Het zette mij als lezer wel tot nadenken aan. Hoe kijk ik tegen de samenleving en problematiek aan die de wereld verandert? Wat is mijn rol in het geheel? Doordat Erik van Praag zijn eigen visie in het boek heeft verwerkt, krijgt het boek een persoonlijke touch en zet het de lezer sneller tot nadenken aan over zijn eigen rol in het geheel.

De schrijfstijl is prettig, maar wel erg uitgebreid. Dat haalde mij soms wel uit het geheel. Het is geen boek dat je zomaar even leest, maar steeds even erbij moet pakken. Het heeft voor mij een stukje bewustwording opgeleverd. Ik zal de samenvatting zeker nog eens doorlezen, want de theorie die Erik van Praag uiteenzet in zijn boek, is zeker interessant.

★★★
Titel: Voor niets gaat de zon op | Leesfragment | Auteur: Erik van Praag | Uitgeverij Elikser | Categorie: persoonlijke ontwikkeling, bewustwording | Verkrijgbaar als Paperback | 496 pagina’s | ISBN13: 9789089544179 | Verkrijgbaar sinds: maart 2012 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 03-11-2019 | Prijs: €27.50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.