Onbeschut


Recensie Onbeschut door Hannie van Grol:
Je huis als veilige basis

Willa Knox en haar man Iano wonen in Vineland in New Yersey. Ze zijn hun hele leven al bezig om het beste bestaan te creëren, maar dan overkomen hun allerlei tegenslagen: hun huis staat op instorten, schoondochter Helene pleegt kort na de bevalling van haar zoon Aldus zelfmoord, schoonvader Nick, een Griekse immigrant die allerlei racistische uitspraken doet en niet de makkelijkste is, komt bij hen in huis wonen. Dochter Tig die enige tijd in Cuba is geweest en daar kennis heeft gemaakt met allerlei levensbehoeften die gratis zijn, maakt zich sterk om verspilling en overconsumptie tegen te gaan. Ze krijgt een relatie met een Mexicaan, erg tegen het zere been van opa Nick. Omdat zoon Zeke druk is met voorzien in zijn levensonderhoud en op grote afstand woont, wordt zijn zoontje bij Willa ondergebracht die er zo een extra bezigheid bij heeft en haar werk als freelance journaliste nauwelijks kan uitvoeren. Een presidentskandidaat, bijgenaamd Roeptoeter, voert campagne om de presidentsverkiezingen te winnen. Kortom, het leven van de familie gaat niet over rozen.

150 jaar eerder woonde in datzelfde huis Thatcher Greenwood, leraar natuurwetenschappen. Het huis bleek eveneens het nodige onderhoud te vereisen en de verdiensten van hem waren toen ook al niet toereikend. Vineland was gesticht door Charles Landis, die de stad regeerde en bepaalde. Thatcher kon zijn beroep uitoefenen totdat hij de vooruitstrevende theorieën van Charles Darwin wilde onderwijzen. Om die reden werd hij verguisd en tegengewerkt, maar zijn medestander vond hij in de buurvrouw, Mary Treat, die bioloog en entomoloog was. Samen bedachten zij mogelijkheden om hun ideeën toch wereldkundig te maken.

Onbeschut is deels gebaseerd op bestaande historische feiten, maar een gedeelte is ontsproten aan het brein van de auteur. Achterin het boek wordt verteld wat op waarheid berust en wat fictie is. Barbara Kingsolver deelt in dit boek haar zorgen over het behoud en voortbestaan van de aarde. De thema’s zijn actueel en van groot belang daarvoor. Het sterkste wordt dit uitgedragen door dochter Tig. In het gezin waarvan zij deel uitmaakt en dat steeds meer in moet leveren van luxe en later zelfs de noodzakelijke levensbehoeften, komt Tig met de meest zinvolle oplossingen.

Het boek is kunstig geconstrueerd. Er is sprake van twee verhalen, het ene verhaal speelt in het nu, het andere 150 jaar eerder. ‘De geschiedenis herhaalt zich’, is een uitspraak die hierop zeer van toepassing is. De hoofdstukken wisselen elkaar af van heden naar verleden en spiegelen zo de situatie van de ene tijd in de andere. Wat ook bijzonder is dat de laatste woorden van het ene hoofdstuk de titel vormen van het volgende hoofdstuk. Mary Treat, die echt bestaan heeft, wordt ook in het huidige verhaal gezien als redster voor het huis dat in verval is. Zij vormt buiten de andere overeenkomsten de verbindende schakel.

De schrijfstijl van Kingsolver is goed toegankelijk, alleen de botanische termen en de uitweidingen daarover vertragen het leestempo. Ook meer uitstapjes die door associaties opgeroepen worden, maken het moeilijk de verhaallijn goed vast te blijven houden. Haar taalgebruik zit vol met grimmige humor, wat zeker versterkt wordt door de schunnige Griekse uitspraken van schoonvader Nick, die zich heel erg afzet tegen de heersende leefomstandigheden.

De tekst van Mary Treat die Willa vond op een van de botanische tekeningen van 150 jaar eerder, illustreren het beste de titel en de inhoud van dit boek van Kingsolver:
‘Onbeschut leef ik in het volle daglicht. En als de trekvogel rust ik in u uit.’
Het boek leest niet altijd even vlot en gemakkelijk, maar Onbeschut beschrijft actuele onderwerpen met heel veel bezorgdheid voor het voortbestaan van de aarde, zeker de moeite waard om aandacht aan te schenken.

★★★
Titel: Onbeschut | Oorspronkelijke titel: Unsheltered |  Leesfragment | Auteur: Barabara Kingsolver| Uitgeverij Orlando | Categorie: Romans en Literatuur | Verkrijgbaar als paperback en E-book | 430 pagina’s | ISBN13: 9789493081079 | Verkrijgbaar sinds: 04-11-2019| Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 30-10-2019 | Prijs: € 24,99 , E-book € 14,99 |  Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.