Kunst met katten


Recensie Kunst met katten door Jolanda Kalkman:
Tom gaat samen met zijn oma naar een museum. Maar wanneer hij daar is, glipt hij stiekem een zijkamertje in. Zo komt hij in een wel heel bijzondere tentoonstelling terecht…

Jackson, Gustav en Piet, maar ook Vincent, Maurits & Cornelis, komen tot leven en verlaten hun schilderijen. Al deze mooie en bijzondere katten lopen met Tom mee door de “kunst met katten” tentoonstelling. En het worden er steeds meer! Totdat ze aan het eind de hoek om gaan en oog in oog komen te staan met wel een heel bijzonder exemplaar…

Kunst met katten is niet zomaar een prentenboek, het is een waar kunstwerk geworden, waar groot en klein heerlijk van kunnen genieten!
Voor het maken van dit prentenboek heeft Ruth Brown zich laten inspireren door beroemde kunstenaars. Zo creëerde ze haar eigen meesterwerkjes waarin katten de hoofdrol spelen.

De namen van de katten zijn de voornamen van de kunstenaars. Zo is Vincent vernoemd naar Van Gogh en bijvoorbeeld de Engelse Cyperse kat Samuel naar Samuel Palmer.
Niet alleen hun voornamen komen overeen met de meesters, ook hun omschrijvingen passen er uitstekend bij. Zo is Edward (vernoemd naar Munch die bekend is van zijn schilderij met De schreeuw) zenuwachtig en gemakkelijk aan het schrikken te maken. Of is Piet (Mondriaan) eenvoudig en rechtdoorzee.

Daarnaast herken je in alle prenten de beroemde werken terug. Maar het leukste is dat er in elk schilderij een (of meerdere) katten tot leven komen.

Wat vond Annechien (4) van dit prentenboek?
Ik heb Annechien eerst naar de prenten laten kijken. Het eerste wat haar opviel, was dat het zijkamertje dat Tom ingaat, wel erg spannend is! (wijzend naar het spannende poezenbeeld boven de ingang): “Mama, dit is wel heel spannend!”
“O kijk, die poes gaat uit het schilderij. En hij maakt allemaal voetstappen, zie je dat?”
Bladerend door het boek komt ze erachter dat ze allemaal die jongen gaan volgen!
“Ook Piet Mondriaan gaat mee! Kijk maar, die Poes komt door het kattenluikje!”
Over poes Vincent zei ze het volgende: “Die poes heeft in zijn oor gesneden en dat heeft Vincent van Gogh ook gedaan.”
“Ik vind het erg grappig, vooral dat die poezen met elkaar willen spelen en die aan de staart van een ander krabbelt.” “De schreeuwlelijkerd vind ik het leukst! Want die staat ook in het andere kunstboek, maar niet met die zwarte poes.”

Robbert (12) was helaas iets minder enthousiast.
“Ik vind de prenten erg mooi. Knap dat er in elk schilderij een kat verwerkt is. Maar de tekst die erbij staat, vind ik een beetje saai. Er wordt ook niet echt iets over het schilderij gezegd en dat vind ik ook jammer. Sommige kunstenaars herkende ik wel direct, maar er staan ook een paar voor mij onbekende in.”

Zelf heb ik er erg van genoten. Tom en de katten trokken mijn aandacht en lieten die niet meer gaan. Het is een waar prentenkunstwerk geworden. Ik vind het erg knap hoe het Ruth Brown gelukt is om overal een kat in te verwerken. Er zitten veel details in, zowel in de tekst als in de prenten. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld de vacht van de katten. Deze is passend bij de kunstenaars en de werken.
Gezamenlijk geven we dit prentenboek 4 sterren.

★★★★
Titel: Kunst met katten | Leesfragment | Auteur: Ruth Brown | Uitgeverij De Vier Windstreken | Categorie: prentenboeken | Thema: kunst, museum, katten | Uitvoering: hardcover | 32 pagina’s | ISBN13: 9789051167559 | Verkrijgbaar sinds: september 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 09-11-2019 | Prijs: €14,95 | Bestellen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.