Ben ik nou gek?


Recensie Ben ik nou Gek? door Hannie van Grol:
Ontroerende paniekroman

Ben ik nou gek? is de debuutroman van Saskia Oudshoorn. Het boek is grotendeels op waarheid gebaseerd. Het beschrijft op een zeer indringende wijze wat angst- en paniekstoornissen bij mensen teweeg kunnen brengen. De auteur schrijft over haar eigen belevenissen en over medepatiënten van de gesloten en open psychiatrische afdeling van het Erasmus MC.

Het boek begint met de bevalling van Suus, de hoofdpersoon in dit boek. Ze krijgt een zoontje, Daniël, en voelt zich totaal niet verbonden ermee. Het enige wat ze wil, is naar huis. Dat mag ze ook, maar ze moet de baby meenemen en dat is precies wat ze niet wil. Maar samen met haar man Mark en de baby wordt het toch doorgezet. Terwijl iedereen erop vertrouwt dat het wel goed zal komen, treden er paniekaanvallen op en tijdens die aanvallen hallucineert ze ook nog. De baby irriteert haar en van het gehuil slaat ze finaal op tilt. Dat leidt tot levensbedreigende situaties, waardoor ze samen met baby Daniël op de gesloten afdeling van het Erasmus MC belandt. De diagnose is post-natale depressie met paniekaanvallen en agorafobie.

Na het eerste hoofdstuk dat de bevalling beschrijft, gaan we een stuk terug in de tijd en lezen we dat de paniekaanvallen al veel eerder een rol speelden in haar leven. De tocht langs psychiaters en psychologen wordt uitvoerig verteld. Met behulp van medicijnen krijgt ze weer controle over haar leven, ze trouwt met Mark en raakt zwanger. De bevalling maakt een eind aan haar gelukkige gevoel dat in de zwangerschap bijna constant aanwezig was en haar wereld staat, nog veel erger dan vroeger, totaal op zijn kop.

Op een manier die diepe indruk maakt, beschrijft de auteur in een directe en toegankelijke stijl dit aangrijpende verhaal. Het is moedig om dit taboe op deze wijze naar buiten te brengen. Zoals tijdens het lezen al blijkt, is het voor bijna iedereen die in het boek voorkomt, onmogelijk erover te praten en meestal wordt het probleem verdoezeld en verborgen gehouden. Des te knapper dat Saskia Oudshoorn het aangedurfd heeft, deze roman te schrijven.

Het boek is geschreven in de ik-vorm, wat ervoor zorgt, dat het verhaal nog meer binnenkomt. De gedachten die Suus heeft, staan in cursief weergegeven. Ondanks dat het boek een zeer beladen onderwerp behandelt, is de stijl luchtig gehouden. Regelmatig worden we getrakteerd op de nodige relativerende humor, wat er nog meer voor zorgt dat het verhaal diep doorwerkt. Ben ik nou gek? is een boek om met een lach en een traan te lezen. Achterin het boek wordt nog in het kort uitgelegd wat het verschil is tussen angst en paniek, wat een depressie inhoudt, wat een fobie is en hoeveel er wel niet zijn.

Ben ik nou gek? is een echte mustread voor hulpverleners, omdat het een inkijkje geeft in het hoofd van diegene die te kampen heeft met angst- en paniekstoornissen. Maar het is ook zeker een aanrader voor iedereen om meer te gaan begrijpen van de personen die dit overkomt. Het taboe mag de wereld uit en Saskia Oudshoorn heeft daartoe een zeer dappere aanzet gegeven!

★★★★★
Titel: Ben ik nou gek? | Auteur: Saskia Oudshoorn | Uitgeverij Droomvallei | Categorie: Romans, Non-Fictie | Verkrijgbaar als paperback | 268 pagina’s | ISBN13: 9789492844521 | Verkrijgbaar sinds: april 2019 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 13-11-2019 | Prijs: € 15,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.