Reuzen van de natuur


Recensie Reuzen van de natuur door Sandra Hutchison:
De biologie en evolutie van ’s werelds grootste planten en dieren

Tijdens het doorbladeren valt direct op hoeveel tijd, energie en aandacht besteed is aan de vormgeving van dit educatieve boek. De hardcover straalt al kwaliteit uit, maar zodra je het boek openslaat, kan het niet anders dan dat je onder de indruk bent. Het boek oogt zeer verzorgd. De glanzende foto’s ogen professioneel, een aantal zijn dan ook niet voor niets paginagroot afgedrukt. Veel van hen zouden ook aan de wand in huis, school of kantoor niet misstaan.

Wie een fascinatie heeft voor grote dieren, kan met dit boek zijn hart ophalen. In negen uitgebreide hoofdstukken worden levende en uitgestorven reuzen besproken, van dinosaurussen tot aan de momenteel nog levende reusachtige zeedieren. De makers van dit boek spelen met de vraag wat een grotere omvang voor invloed heeft op organismen en verklaart onder andere waarom walvissen de grootst levende dieren op aarde zijn.

In Reuzen van de natuur stuit je al snel op de Afrikaanse savanneolifant en De blauwe vinvis, maar de makers van dit boek houden het hier niet bij. Ze bespreken en tonen in dit boek onder andere ook de grootste insectensoorten, schaaldieren, vogels en bomen.

Eigenlijk komt al het denkbare wel in dit boek aan bod, waaronder de evolutie, ecologie en fysieke eigenschappen van alle reuzen. Iedere soort die je in het boek aantreft, wordt uitvoerig en in begrijpelijke taal met zoveel mogelijk wetenswaardigheden besproken. Hierbij wordt de Latijnse naam niet vergeten, net als de afmetingen, sociaal gedrag, voeding, jachttechnieken, levensstijl en andere bijzondere kenmerken. Het boek sluit af met een overzichtelijk praktisch register en een dankwoord.

Het boek Reuzen van de natuur is geschreven door Graeme Ruxton. Hij is hoogleraar biologie aan de universiteit van St. Andrews in Schotland. Zijn boek zal een groot publiek (jong en oud) aanspreken en is geschikt voor iedereen die zelfstandig kan lezen.

Ik had het voornemen het boek eerst een keer van begin tot eind alleen maar door te bladeren voor een eerste indruk. Ik betrapte me er echter op dat ik telkens weer hele stukken tekst geboeid bleef lezen. Inhoudelijk is dit een rijk gevuld boek dat je herhaaldelijk uit de kast kunt pakken zonder dat het lezen ervan gaat vervelen. Een leerzaam naslagwerk waarvan je niet snel genoeg zult krijgen.

★★★★★
Titel: Reuzen van de natuur| Leesfragment | Auteur: Graeme D. Ruxton | Fontaine Uitgevers | Categorie: Lifestyle, Natuur | Verkrijgbaar als hardcover| 224 pagina’s | ISBN13: 9789059569638 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2019 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 14-11-2019 | Prijs: €32,- | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.