Steeds verder weg


Recensie Steeds verder weg door Devika van Steeg:
Steeds verder weg is het debuut van Helena Fox. In het verhaal maken we kennis met Elizabeth Martin Grey oftewel Biz, een normaal tienermeisje met veel vrienden. Het enige wat Biz nog mist in haar leven, is haar vader. Hij is overleden toen ze zeven was, maar soms ziet Biz de geest van haar vader. Biz houdt dit geheim voor anderen, omdat ze bang is voor de oordelen. De geest van haar vader komt vrijwel altijd samen met negatieve en duistere gedachten. Daarnaast heeft Biz zo de twijfels over haar seksualiteit, omdat ze haar beste vriendin Grace heeft gezoend. Is ze nu lesbisch of toch biseksueel?

Wanneer Biz tijdens een leuk avondje uit een verkeerde beslissing neemt, verdwijnt haar perfecte leventje in één klap. Haar vrienden accepteren haar niet meer in haar vriendengroep en zelfs Grace mag geen contact meer met haar hebben. Zal dit ooit nog goedkomen?

Daarbij ziet Biz haar vader nooit meer verschijnen. Ze raakt in paniek en belandt hierdoor in een diepe emotionele put. Zal ze er ooit nog bovenop komen?

Steeds verder weg heeft als hoofdthema psychische aandoeningen. Biz lijdt aan PTSS, waardoor ze waanbeelden over haar vader krijgt. Andere thema’s die worden behandeld, zijn vriendschap, jezelf kwijtraken (en weer oppakken) en onzekerheid over je geaardheid.

De schrijfstijl is heel apart en niet zoals menig lezer gewend is. De hoofdstukken in het boek worden enkel aangeduid met een witregel boven aan de bladzijde. Hierdoor lijkt het alsof het boek alleen maar uit 4 delen bestaat en niet uit meerdere hoofdstukken binnen die delen. Door Biz haar aandoening werd de chaos nog groter. Het boek is geschreven vanuit Biz haar gedachten, maar aangezien deze van de hak op de tak springen, is het zeker eventjes inkomen. Was het de bedoeling dat het boek heel chaotisch leest, zodat je Biz haar PTSS beter begrijpt? Helena Fox heeft ervoor gezorgd dat de duistere gedachten van Biz heel goed naar voren komen in het verhaal en steeds een beetje extremer worden. Hierdoor is Biz’ personage vrij duidelijk uitgewerkt.

Een bijkomend voordeel vond ik dat ondanks de chaos in het boek, er soms ook wat humoristische puntjes in zaten. Dit zorgt voor een leuke afwisseling.

Persoonlijk vond ik dit debuut toch een beetje een tegenvaller. Vooraf zag ik allemaal positieve dingen over het boek voorbij komen, waardoor mijn verwachtingen erg hoog waren. Wat dan toch niet helemaal klopte met mijn leeservaring.

Al met al een wat verwarrend debuut met een goed uitgewerkt hoofdpersonage en een duidelijk thema. Ik geef het boek 3 sterren.

★★★
Titel: Steeds verder weg | Auteur: Helena Fox | Uitgeverij: Best of YA – Van Goor | Categorie: Young Adult | Verkrijgbaar als hardcover en E-book | 320 pagina’s | ISBN13: 9789000368723| Verkrijgbaar sinds: 22-07-2019 | Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 15-01-2019 | Prijs: €20,99 (E-book €12,99) | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.