Daar is Sinterklaas


Recensie Daar is Sinterklaas door Jolanda Kalkman:
Hanna en Thijs staan met papa op de kade, samen met heel veel andere kinderen. Liam uit de klas van Hanna is er ook, want vandaag komt Sinterklaas aan in het land!

Wanneer de muziek begint te spelen, zingen de kinderen mee, terwijl ze over het water blijven turen. “Waar blijft de boot nou?” Dan zien ze hem aankomen. De mooi versierde pakjesboot met op het dek Sinterklaas en heel veel Pieten.
Hanna heeft een tekening voor Sinterklaas gemaakt. Maar wanneer Sinterklaas en de Pieten van de boot af komen en zo dicht bij zijn, vindt Hanna het toch wel een beetje spannend!

Daar is Sinterklaas is een mooi voorleesboekje om aan jonge kinderen het sinterklaasfeest uit te leggen. Deze periode van het jaar is voor heel veel kinderen toch wel heel spannend!

In het boek legt Hanna (5) aan haar broertje Thijs (3) uit wat er allemaal bij het feest komt kijken. Zo leert ze hem hoe hij zijn schoen moet zetten, welke liedjes je het beste kunt zingen en wat je allemaal op een verlanglijstje kunt zetten.
Maar hoeveel nachtjes ze nog moeten slapen voordat Sinterklaas jarig is, dat weet Hanna ook niet precies. Gelukkig heeft mama daar een goede oplossing voor!

Vivian den Hollander weet precies hoe je een goed voorleesboekje voor jonge kinderen moet schrijven. Haar manier van schrijven is zo natuurlijk. Daardoor leest het ook heel gemakkelijk voor.

De tekeningen zijn gemaakt door Saskia Halfmouw. Bij elke bladzijde tekst op de linker pagina staat een pagina vullende tekening aan de rechter kant. Zo kan je peuter of kleuter fijn kijken naar het plaatje terwijl jij voorleest.

Alles wat bij deze spannende tijd komt kijken, wordt behandeld. Het versieren van de klas, Pietengym, schoentje zetten, lijstjes maken en wachten tot het bezoek van Sinterklaas op school en thuis. Erg grappig vond ik het stukje wanneer er eindelijk op de deur wordt gebonsd, maar papa net boven was. Hierdoor zit je als voorlezer met een grote glimlach te lezen.

Dit boekje is dan ook zeker genieten voor jong en oud. Zeker wanneer je zoon of dochter erg zenuwachtig is, want het legt precies uit wat er voor hem of haar allemaal staat te gebeuren, zodat het misschien een klein beetje de ergste spanning kan wegnemen.

Natuurlijk heb ik dit boekje voorgelezen aan mijn dochter van vier.
Dit jaar krijgt ze alles heel bewust mee. Ze is al druk bezig met haar verlanglijstje. Maar verder vindt ze het allemaal erg spannend! Ze heeft heel geconcentreerd zitten luisteren en mee zitten kijken. Hierbij had ze erg leuke en spontane reacties. “Tijs, kijk! Die Piet loopt op zijn handen”, wijst Hanna (blz. 6), Gelijkt wijst ze de Piet op de afbeelding aan: “Dat is deze”.

“Ook koekje?”, vraagt Tijs. Mama schiet in de lach. “Ha ha, dat eet een paard toch niet?” (blz. 10). Hier moest ze erg om lachen: “Nee Tijs, dat lust hij niet hihi”.

Er zo waren er nog een paar leuke reacties. Hier kon ik uit afleiden dat ze erg geboeid was door het verhaal.
De oplossing van de mama van Hanna en Tijs bij het aftellen tot aan het grote feest zal ik goed onthouden. Mocht het nodig zijn, zal ik hem hier thuis ook toepassen.

Ik waardeer Daar is Sinterklaas! met 5 sterren.

★★★★★
Titel: Daar is Sinterklaas! | Leesfragment | Auteur: Vivian den Hollander | Uitgeverij Ploegsma | Categorie: voorleesboeken, Sinterklaas| Verkrijgbaar als: Hardcover| 32 pagina’s | ISBN13: 9789021679716 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 17-11-2019 | Prijs: €9,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.