Sinterklaasje, kom maar binnen


Recensie Sinterklaasje, kom maar binnen door Jolanda Kalkman:
Sinterklaasliedjes van nu

Sinterklaasje, kom maar binnen met je….uhhh….

Vroeger zongen we allemaal uit volle borst deze kinderliedjes mee zonder erover na te denken of we er misschien iemand mee zouden kwetsen. Tegenwoordig zijn er vele discussies over hoe het sinterklaasfeest er uit zou moeten zien. Ook over de teksten van de kinderliedjes wordt uitgebreid gesproken. Iedereen voelt wel aan dat bepaalde zinnen echt niet meer kunnen. Er is al veel aan het veranderen. Zo nemen de Pieten al lang geen roe meer mee en gaan er ook al heel lang geen kinderen meer mee in de zak.

Paul Passchier en Thedo Keizer hebben zeer goed naar de traditionele sinterklaasliedjes gekeken. In “Sinterklaasje, kom maar binnen” vind je vele ouderwetse liedjes in aangepaste vorm terug, zonder dat daarbij de magie van het kinderfeest wordt aangetast. Zo lieten ze de zin “Makkers, staakt uw wild geraas” en woorden als Sinterklaas “kapoentje” ongemoeid, maar bieden ze wel een oplossing voor de teksten, zodat ze helemaal passen bij de huidige tijd.

Inmiddels worden de vernieuwde teksten veel gebruikt tijdens de intochten, op scholen en in televisieprogramma’s. Met dit boek kun je thuis ook prima uit de voeten. Vind je het leuk om de liedjes te beluisteren? Dan kun je ze terugvinden op Spotify. Dat vind ik dan ook het enige minpunt. Persoonlijk had ik liever iets meer voor het boek betaald, maar dat er dan wel een cd was meegeleverd , die je zo op kunt zetten. (Maar misschien ben ik gewoon te ouderwets. Spotify is natuurlijk wel dé manier om naar muziek te luisteren).De liedjes zijn erg leuk en passen helemaal bij de sfeer van Sinterklaas.

Dus vanaf nu zing je samen met je kind(eren) uit volle borst mee:

“Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet,
Want we zingen allemaal blij een lied.”

Het is misschien hier en daar even wennen, maar wanneer je ze maar vaak genoeg zingt, zul je zien dat je straks automatisch de nieuwe teksten opzegt. Wanneer ik de liedjes met mijn kinderen meezing, val ik af en toe stil, terwijl de nieuwe teksten voor hen al zo gewoon zijn geworden. Het is fijn te zien hoe vanzelfsprekend het is om te zingen:

“Vol verwachting klopt ons hart.
’t Grote feest gaat weer van start.”

Op deze manier is het sinterklaasfeest weer een feest geworden voor groot en klein en kan iedereen weer gewoon meezingen zonder jezelf ongemakkelijk te voelen, mensen te kwetsen of kinderen bang te maken.
Daarom ben ik erg blij met dit boek en wil ik het boek graag waarderen op 4 en halve ster.

★★★★
Titel: Sinterklaasje, kom maar binnen | Leesfragment | Auteur: Paul Passchier, Thedo Keizer | Uitgeverij Ploegsma | Categorie: Kids, feestdagen | Uitvoering: hardcover | 48 pagina’s | ISBN13: 9789021679075 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2018 |Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 17-11-2019 | Prijs: €9,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.