Papperdidas en het speelgoed van de Sint


Recensie Papperdidas en het speelgoed van de Sint door Jolanda Kalkman:
Dit verhaal begint bij het eind, want de eerste regel is “En ze leefde nog lang en gelukkig.”
Myra Sonette is de prinses van het eiland Sonetta. Haar ouders zijn op reis, maar hebben beloofd met Kerstmis terug te zijn, maar Myra verveelt zich. Ze heeft alleen haar sprookjesboeken om zich mee te vermaken en verder gebeurt er niet zo veel.

In het hemelpaleis worden ondertussen de pieten wakker. Papperdidas was het honderdste zwarte pietje geworden. Maar hij is een echt boefje en kan ook nog steeds de letter r niet goed uitspreken.
Opnieuw waren er ook dit jaar heel veel kinderen bijgekomen en zou het een moeilijke klus worden om alle kinderen op tijd te bezoeken. Sinterklaas moest dan ook een nieuw plan verzinnen.
Maar eerst wilde hij een speciale boterletter bakken. De samenstelling is geheim en geen van de pieten mag het weten. Dus deed Sinterklaas het zelf. Maar toen hij klaar was met het bakken, en hij zijn koksmuts afzette en zijn schort weer aan het haakje had gehangen, wilde hij zijn rode ring terug aan zijn vinger schuiven. Maar waar was hij gebleven?

Ondertussen was er nog iemand met een probleem. Basil, de speelgoedmaker, moet van de ministers van Sonetta iets maken voor de prinses. En als hij dit niet goed zou doen dan moet hij de gevangenis in. Maar wat moet je nu maken voor een prinses die alles al heeft? Zelfs zoveel, dat ze wel zevenenzeventig kamers helemaal vol gevuld met speelgoed had!
Er is maar een betere speelgoedmaker dan Basil te bedenken die hem kan helpen, Sinterklaas en zijn vele Pieten. En dus schreef Basil Sinterklaas een brief met de vraag of hij hem kon helpen bij het maken van een stuk speelgoed voor een prinses, wat nog geen enkel ander kind had gekregen.
Zou Sinterklaas hem kunnen helpen nu hij zelf ook een groot probleem heeft?

Papperdidas en het speelgoed van de Sint is het tweede Sinterklaasboek van Kristien Dieltiens waarin Papperdidas een hoofdrol heeft. Eerder verscheen Papperdidas en de Sint. Maar de boeken zijn heel goed afzonderlijk van elkaar te lezen.
Maar ben je naar beide boeken benieuwd, dan raad ik je aan om met Papperdidas en de Sint te beginnen. In dit tweede boek komen namelijk wel enkele verwijzingen uit het andere verhaal. Je mist denk ik niet het verhaal uit het andere boek, maar het is wel extra leuk als je deze kennis hebt.

Ook deze uitgave is weer prachtig! Het boek voelt chic aan. Het heeft een stevige kaft, een mooie groene linnen rug en een leeslint. Op de cover en de rug staan in sierlijke gouden letters de titel.
De tekeningen zijn van Seppe van den Berghe. Hij heeft ook de tekeningen voor het andere deel gemaakt, hierdoor wordt de sfeer goed bewaard en zijn de twee boeken een geheel. Er staan heel veel paginavullende illustraties in waar je kind(eren) heerlijk naar kunnen kijken tijdens het voorlezen. Ook staan er heel veel kleine tekeningen in.

Kristien Dieltiens weet ook in dit boek de magie rondom Sinterklaas goed tot leven te wekken. Ik vond het leuk om stukjes uit het eerste boek terug te lezen in dit deel. Bijvoorbeeld het venster-waardoor-men-alles-ziet. Voor kinderen die al bekend zijn met het andere boek is het ook fijn om elementen te herkennen. Hierdoor horen de boeken echt bij elkaar, ondanks dat (zoals ik eerder al opmerkte) je ze ook prima afzonderlijk van elkaar kunt lezen.
Wat ik ook zo leuk vind is dat het thema Kerstmis ook in dit boek weer naar voren komt.

De hoofdstukken bestaan uit 2 tot 6 bladzijden. Tussen de tekst door staan regelmatig korte stukjes uit bekende en (voor mij) minder bekende Sinterklaasliedjes en versjes. Ook spreken sommige personages, zoals de maan, alleen in verzen. Dit past helemaal bij Sinterklaas.

Het is een prachtig boek vol magie, geloof, hoop, vriendschap en verwondering geworden. Ook dit boek is erg dik namelijk 247 pagina’s. Wil je het boek voorlezen, dan moet je er rekening mee houden dat je echt op tijd moet beginnen, want anders krijg je het misschien niet voor Sinterklaasavond uit. En dat zou zonde zijn!

Ik waardeer het boek op 4 sterren.

★★★★
Titel: Papperdidas en het speelgoed van de Sint | Leesfragment | Auteur: Kristien Dieltiens | Uitgeverij Van Halewyck | Categorie: Kids, feestdagen | Uitvoering: hardcover | 248 pagina’s | ISBN13: 9789461315373 | Verkrijgbaar sinds: 2016 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 27-11-2018 | Prijs: €15,- | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.