SuperSint


Recensie SuperSint door Jolanda Kalkman:
Marie is dol op Superhelden. Zelfs wanneer ze haar hond Odin moet uitlaten, neemt ze haar boeken mee. Zo kan ze doorlezen, terwijl Odin even los kan lopen.

Wanneer er een oude man naast haar komt zitten, zegt hij tegen haar: “Ik hou zelf ook ontzettend veel van superhelden-avonturen.” Marie verklapt dat ze het allerliefst ooit een keer een superheld in het echt zou willen zien. “Iemand zoals Sinterklaas?”, vraagt de man.
Maar Sinterklaas is toch helemaal geen superheld? Dan begint de man verhalen te vertellen aan Marie…

SuperSint is een prachtig prentenboek dat geïnspireerd is op de Noordse mythologie. De oppergod Odin (of Wodan) zou de inspiratiebron voor Sinterklaas zijn geweest. Odin rijdt op zijn achtbenige paard Sleipner door de hemel, heeft een lange witte baard en is de god van de dichtkunst.

Deze dichtkunst is terug te vinden in de manier waarop Maranke Rinck SuperSint heeft geschreven. Het hele verhaal staat namelijk op rijm. Buiten dat dit prettig voorleest, is het extra toepasselijk in dit geval.

Maar je hoeft je als ouder geen zorgen te maken, of het boek aan de magie rond Sinterklaas zoals de kinderen van nu die kennen, afbreuk doet. Helemaal niet! Sinterklaas is natuurlijk een soort superheld, al denk je daar niet meteen aan. Maar wel wanneer je naar de verhalen van de man op het bankje luistert.

De illustraties zijn van Martijn van der Linden. Deze passen helemaal bij de tekst. Jonge kinderen kijken graag naar prenten tijdens het voorlezen. Door de grote en pagina vullende illustraties kunnen de kinderen helemaal meegenomen worden in het verhaal. Oplettende kinderen zullen zelfs bijzondere details kunnen opmerken! Details die aan het eind van het boek besproken worden.

Achterin vind je namelijk een eenvoudige uitleg van de overeenkomsten tussen Sinterklaas en Odin. Hierdoor is het boek ook leerzaam voor ouders. Dat Sint-Nicolaas de vrijgevende bisschop uit Myra was, zal bij velen wel bekend zijn. Maar de overeenkomsten met Odin waren voor mij in elk geval totaal onbekend.

Foto: Jolanda Kalkman

In het Limburgs Museum is van 16 november t/m 5 december een gloednieuwe tentoonstelling Het avontuur van SuperSint te bezoeken. Hier kun je kennismaken
met de legendes rondom Sinterklaas. De tentoonstelling is voor kinderen van 4 t/m 8 jaar. Voor oudere kinderen en grote mensen bevat de tentoonstelling een verdiepingslaag. Speciaal voor het Limburgs museum heeft Uitgeverij Leopold SuperSint uitgebracht. De speel- en leerunits in de tentoonstelling sluiten aan op de verhalen uit het boek.
Een aanrader om te bekijken dus!

Wat vond Annechien (4) van SuperSint?
Annechien genoot vooral van de tekeningen. Om de superhelden van het verlanglijstje van Marie moest ze lachen. “Maar dat die jongetjes de schuld kregen, vond ik niet leuk! Dat had die vogel gedaan en niet die jongens!”
De mythologische betekenissen gingen denk ik volledig aan haar voorbij. Daarvoor is ze nog te jong. Maar dat Sinterklaas vanaf nu een echte SuperSint is, daar is ze het helemaal mee eens!

Robbert (12) vond juist deze uitleg interessant. Vooral toen hij over het paard met acht benen hoorde, veerde hij op. Hij vroeg zich af of dit echt zo was. Doordat dit prentenboek zowel jong als oud weet te boeien en je ook nog eens kunt genieten van de mooie illustraties, kan ik niet anders dan 5 verdiende sterren geven aan SuperSint.

★★★★★
Titel: SuperSint | Leesfragment | Auteur: Maranke Rinck | Uitgeverij Leopold | Categorie: prentenboek, Sinterklaas| Verkrijgbaar als: Hardcover| 32 pagina’s met illustraties| ISBN13: 9789025878160 | Verkrijgbaar sinds: november 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 18-11-2019 | Prijs: €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.