Apollo’s ondergang


Recensie Apollo’s ondergang door Sheila Vermeulen:
Wat als de plek waar je naartoe gaat, gevaarlijker voor je is dan de plek waar je vandaan komt?

Lester wordt door zijn moeder naar de jeugdinstelling Dr. Predikman gestuurd, omdat ze zijn opvoeding niet langer aankan. Hij is te onhandelbaar geworden. Bij de jeugdinstelling staat eigen verantwoordelijkheid en zelf beslissen voorop. Lester vraagt zich echt af, of dat wel klopt. Waarom zijn er anders zoveel regels en staat er een hek om het terrein?

Iedere nieuweling krijgt een ouderejaars als begeleider toegewezen en voor Lester is dat Apollo. Lester ziet onmiddellijk dat hij uit moet kijken voor Apollo. Hij heeft iets kwaadaardigs over zich. Dan wordt Lester ook nog, van verschillende kanten, gewaarschuwd voor Apollo, maar niemand wil precies zeggen waarom. Lester begint het hele zaakje steeds minder te vertrouwen.

“Die uitleg gaf me een duidelijk beeld, en dat bezorgde me een vieze smaak in mijn mond, maar ik slikte en zei: ‘Zo erg kan het toch niet zijn?’ ‘O, nee? Vraag maar aan Jazeed.’ Ik keek Jazeed vragend aan. Die zei niets, maar hij knikte en bewoog snel met zijn hand langs zijn gezicht, alsof hij een dreigende tijgermug wilde afweren. De blik in zijn ogen werd iets donkerder.” Rom Molemaker

Lester neemt zich voor om onzichtbaar te zijn voor Apollo, maar dat lijkt niet te lukken. Wat is er toch aan de hand bij deze jeugdinstelling?

Apollo’s ondergang van Rom Molemaker is een fascinerende jongerenthriller. De setting die is gekozen voor deze thriller, vergroot de beklemmende sfeer. Je krijgt het gevoel dat Lester nergens heen kan. Hij is daar tenslotte door zijn moeder naartoe gebracht en hij wordt binnengehouden door een groot hekwerk.

Behalve over Lester wordt er niet veel over de personages vrijgegeven. Zij blijven allemaal wat op de vlakte wat, in dit verhaal, van toegevoegde waarde is. Doordat je niet veel van ze weet en niemand echt kent, moet je meer gissen naar antwoorden.

De informatie wordt door Rom Molemaker maar mondjesmaat vrijgegeven. Je hebt wat vermoedens over wat er nu speelt bij de jeugdinstelling, maar eigenlijk is niets echt zeker. Pas bij de ontknoping weet je wat er allemaal speelt en heeft gespeeld.

De opbouw en de vertelwijze van Apollo’s ondergang heb ik als erg prettig ervaren. Het verhaal is lekker spannend en het plot is best verrassend. Kortom, een plezierig boek om je door mee te laten voeren. Het krijgt 4 sterren van mij.

★★★★
Titel: Apollo’s ondergang | Auteur: Rom Molemaker | Uitgeverij Holland | Categorie: Young Adult | Verkrijgbaar als Paperback | 160 pagina’s | ISBN13: 9789025114497 | Verkrijgbaar sinds: oktober2019 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 19-11-2019 | Prijs: €14,99 |Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.