Papperdidas en de Sint


Recensie Papperdidas en de Sint door Jolanda Kalkman:
Met dit boek op mijn schoot voel ik mij zelf een klein beetje Sinterklaas! Het is namelijk een prachtig, groot dik boek. Met een stevige kaft, een linnen rug met gouden letters en een leeskoord. Hij lijkt wel een beetje op het grote boek van Sinterklaas zelf.

Het verhaal van Papperdidas en de Sint begint bij Sinterklaas. Hij heeft grote zorgen. Er zijn dit jaar zoveel kinderen bij gekomen, dat het nooit gaat lukken om ze allemaal te bezoeken!
En daarom moet er een extra Pieterbaas bij komen.
Maar de negenennegentig Pieten zijn er niet blij mee dat er een Piet bij komt. Want welk werkje moet deze Piet gaan doen? En zou hij niet hun werk straks overnemen?
Maar de Sint gaat toch op zoek en komt terug met een klein, bangig en vies jongetje. Hij heet Papperdidas, en leefde in een kartonnen doos, ergens in een donkere straat vlak bij een vuilnisbelt. Hij had niemand meer en van een bende bandieten moest hij er iedere nacht op uit om iets te stelen.
Toen de Pieten dit hoorde wilde ze wel voor hem zorgen. Helemaal toen ze hoorden dat hij zijn eigen taak zou gaan krijgen, het verzorgen van de ezel van Sinterklaas! De ezel vonden de pieten maar een vervelend dier. Waar ze tot dan aan toe om beurten voor moesten zorgen. Dus ze vonden het helemaal niet erg dat Papperdidas dat zou gaan doen.

Illustratie: Seppe van den Berghe- Papperdidas en de Sint

Maar er moest nog heel wat gebeuren voordat Papperdidas een echte Zwarte Piet zou worden.
Petro kreeg de taak om op Papperdidas te letten en hem te leren hoe hij een goede Piet wordt.
Maar eenvoudig is dit niet! Want Papperdidas is nog maar zo klein! Hij kan niet eens de kleinste maat pietenpakken aan. Zijn muts en schoenen zijn te groot. En hij heeft moeite met het uitspreken van de letter r.
Daarnaast is hij nieuwsgierig en gaat hij graag op ontdekking. Zo ontdekte hij een vreemde kamer, die helemaal leeg was. Er lag alleen een vloerkleedje en er was een venster met een gordijn ervoor, welke met een sierlijke gouden strik dichtgeknoopt was. Wat zou er achter dat gordijn zitten?
Zou hij hem open mogen maken? Papperdidas denkt van wel. Maar dan gaat alles opeens fout! En komt ook opeens Sinterklaas de kamer binnen!
Zou het Papperdidas lukken om een echte zwarte Piet te worden?

Het boek is schitterend geschreven, aan alles is gedacht.
Hoe Sinterklaas, Sinterklaas geworden is. Waar hij verblijft wanneer zijn verjaardag geweest is. Hoe het komt dat hij oneindig blijft leven. Hoe Sinterklaas aan zijn pieten is gekomen en wat het verschil is tussen de pieten.
Maar ook hoe er vrede met kerstmis kan zijn. Maar misschien nog wel het belangrijkste: hoe wensen in vervulling kunnen gaan.

Tijdens het lezen kom je geregeld een gedichtje of een liedje tegen. Van bekende tot (voor mij) onbekende liedjes. Dit is een leuke afwisseling tijdens het voorlezen.

Illustratie: Seppe van den Berghe – Papperdidas en de Sint

De tekeningen zijn van Seppe van den Berghe. En dit is echt een goede aanvulling. Soms vond ik de afgebeelde Sinterklaas wel wat “modern” getekend. Maar hij past wel helemaal bij het verhaal. Op bijna elke bladzijde staat wel een tekening, van een kleine afbeelding tot aan pagina vullende tekeningen waar de kinderen tijdens het voorlezen heerlijk naar kunnen kijken.

Het verhaal is verdeeld in korte hoofdstukken van ongeveer 2 tot 6 bladzijden. Eerst dacht ik dat het losse verhaaltjes zouden zijn, maar dat is niet zo. Je moet dus echt bij het begin beginnen om het verhaal te kunnen blijven volgen.
Het boek heeft maar liefs 246 bladzijden. En dat is gelijk het enige minpunt. Want om alles voor te lezen ben je best een lange tijd bezig. En om dit rustig te doen moet je echt ruim voor Sinterklaasavond beginnen, want anders lukt het nooit.

Ik waardeer het boek daarom op 4 sterren.

★★★★★
Titel: Papperdidas en de Sint | Auteur: Kristien Dieltiens | Illustrator: Seppe Van den Berghe | Uitgeverij Van Halewyck | Categorie: Kids, feestdagen | Uitvoering: hardcover | 248 pagina’s | ISBN13: 9789462344174| Verkrijgbaar sinds: september 2015 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 29-11-2018 | Prijs: €14,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.