Dierenrijk


Recensie Dierenrijk door Hannie van Grol:
Wie verwacht met deze box veel informatie over de fauna op onze aarde te verkrijgen, zal bedrogen uitkomen. In deze grappige boekjes gaat het over onontdekte diersoorten. Dieren die alleen in de taal bestaan, omdat ze als dier onderdeel zijn van een ander woord. Voorbeelden daarvan zijn: dichterbij, stresskip, bagagespin, toiletpapier en sambalbij (uit ieder boekje een voorbeelddier genoemd). Zo staan er in ieder boekje elf dieren genoemd. Wat een originele benadering!

De vijf boekjes zitten in een kartonnen verzamelbox, waarop de afbeelding van een varken (een spaarvarken) staat. Wat een geestige vondst! Op ieder van de vijf boekjes staat in kleur de tekening van een geldwolf: een wolf afgebeeld op een bankbiljet. En iedere wolf ziet er anders uit en heeft een andere kleur. Bijzonder inventief!

Auteur Renske Kegel en illustrator Wouter Gresnigt waren er samen van overtuigd dat deze dieren die alleen in het rijk der taal bestaan, recht hebben op hun eigen encyclopedie. Ze hebben dan ook de handen ineen geslagen en het product van hun samenwerking is een vermakelijke verzameling van allerlei ‘taal’dieren geworden.

De omschrijvingen die gegeven worden bij de verschillende ‘dieren’ is vol fantasie en humor. De bijbehorende illustraties in zwart-wit zijn kostelijk om te bekijken. De box levert veel taalplezier op door de goed gevonden woordgrapjes, de humor die uit iedere omschrijving en illustratie blijkt en de menselijke trekjes die aan het ‘taal’dier toegedicht worden. En al tijdens het lezen wordt je eigen creativiteit geprikkeld om te zoeken naar dergelijke voorbeelden met daarbij natuurlijk de originele omschrijving en eventuele tekening.

Auteur en illustrator zijn er op geestige wijze in geslaagd een aantal ‘dieren’ te beschrijven, die uitnodigen tot samen bekijken, discussiëren en zelf ontdekken van nieuwe diersoorten. Een aanrader voor mensen die van de combinatie taal en dieren houden, ook zeer geschikt als een soort gezelschapsspel voor boekenwurmen en lettervreters ter ‘leringhe ende vermaeck’!

★★★★★
Titel: Dierenrijk | Auteur: Rinske Kegel | Uitgeverij Palmslag | Categorie: Literatuur | Verkrijgbaar als kartonnen box met vijf losse boekjes | totaal 125 pagina’s | ISBN13: 9789493059214 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2019| Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 07-12-2019 | Prijs: € 22,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.