Mees Kees Hoppa!


Recensie Mees Kees Hoppa! door Jolanda Kalkman:
Het was de eerste dag na de herfstvakantie en iedereen zat weer in de klas. Mees Kees was er ook weer, maar er was iets vreemds met hem gebeurd. Iets was er anders, maar wat precies? Nieuwe lenzen? Een ander kapsel? Nieuwe kleding? We bleven naar mees Kees kijken alsof hij een levend raadsel was.

Opeens stapt Dreus om de hoek van de deur. “Jongens en meisjes, ik heb twee belangrijke mededelingen.” Maar helaas ben ik Dreus-dyslectisch, als zij iets zegt, doen mijn hersenen iets raars en weet ik niet meer wat er door haar is gezegd. “Dus groep 6b, vergeet het niet: Met elkaar-voor elkaar!” en toen ging Dreus weer weg.

Gelukkig wist Aukje wel wat er gezegd was. Punt een: de schooltuintjes winterklaar maken en punt twee: er komt een fancy-fair op school en de opbrengst gaat naar de voedselbank.

“Ik kreeg het bloedheet. Het zit namelijk zo: mijn moeder en ik gaan elke week naar de voedselbank, maar dat moet je nooit hardop zeggen, want dan denken ze dat je moeder een bedelaar is.”

Mirjam Oldenhave heeft al meer dan 40 kinderboeken geschreven. Haar bekendste serie is die van mees Kees, de stagiair op de school van Tobias en Sep. Na al verschillende boeken, verfilmingen en een app, is mees Kees nu terug in “Hoppa!”.

In dit deel gaat de klas van Tobias en Sep een circusvoorstelling opvoeren. Er gaat gejongleerd worden, er komt een trapeze-act, er is een boeienkoning en er komt een clowns-act.

Maar Tobias heeft geen idee wat hij kan doen. Gelukkig heeft Hasna een plannetje, iets wat ze samen met Tobias kan doen. Dat moet natuurlijk nog even een verrassing blijven! Zo wordt Circus Hoppa een groot succes! Of toch niet….?

Het leuke van de Mees Kees serie is, dat de boeken niet alleen leuk zijn voor kinderen, maar dat volwassenen net zo veel genieten van het verhaal.
Mees Kees Hoppa! kun je zelf lezen (AVI M6/E6), maar je kunt het ook heel goed voorlezen. Mirjam Oldenhave heeft zo’n natuurlijke manier van schrijven, dat voorlezen ook heel natuurlijk gaat.

Extra leuk is het om het te combineren. Dan laat je je eerst een stukje voorgelezen worden door je kind en neem je het daarna van hem over.

De illustraties zijn van Rick de Haas. Ondanks dat hij linkshandig is, kan hij heel goed tekenen! Over de tekeningen van mees Kees zegt Rick de Haas zelf het volgende: “Het tekenen van mees Kees vind ik vrij gemakkelijk, want die loopt en beweegt net zoals ik zelf meestal doe. De hele klas, dat is moeilijker. Dat zijn achttien hoofden, zesendertig armen, zesendertig benen en ga zo maar door. Zie daar maar eens orde in te krijgen…”
De boeken van mees Kees herken je echt aan de illustraties. Gelukkig zijn Mirjam en Rick dan ook samen gebleven!

Wat vindt Robbert (13) van Mees Kees Hoppa?
De boeken die gaan over mees Kees vind ik nog steeds leuk, ook al ben ik al 13. Het verhaal is grappig. Het is ook fijn dat het makkelijk leest. Het onderwerp, de voedselbank, vind ik goed dat dat in een kinderboek naar voren komt. Er zijn helaas veel kinderen die thuis niet zo veel geld hebben en waarvan de ouders naar de voedselbank moeten. Mees Kees laat zien dat je je hiervoor niet hoeft te schamen.

Wij waarderen Mees Kees op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Mees Kees Hoppa! | Leesfragment | Auteur: Mirjam Oldenhave | Uitgeverij Ploegsma | Categorie: kinderboeken / zelf lezen | Verkrijgbaar als: Hardcover / E-book| 128 pagina’s met illustraties| ISBN13: 9789021680002 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 11-12-2019 | Prijs: €12,99 / 7,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.