Sneeuwexpress


Recensie Sneeuwexpress door Hannie van Grol:
IJskoude spanning

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van Paul Goeken, die in 2011 overleed. Daarna zijn er nog verschillende boeken verschenen onder hetzelfde pseudoniem, die van onbekende auteurs zijn. De traditie is voortgezet: de inhoud kenmerkt zich door romantiek, spanning en vakantie (of andere buitenlandse bestemmingen).

Sneeuwexpress kent weinig romantiek, wel veel spanning en natuurlijk een vakantiebestemming. In dit geval is dat Kirchberg in Tirol, waar Anna van Laarhoven een chalet heeft gehuurd voor de kerstvakantie om met haar man en hun twee kinderen daar de tijd door te brengen.

Haar leven lijkt perfect. Ze is directeur van het bureau Up-Grade!, dat bekende BN’ers het juiste imago probeert mee te geven. Haar privéleven begint echter barstjes te vertonen. Ze vermoedt dat haar man Julian vreemdgaat, haar zoon Dennis wordt samen met zijn vriend Jesse betrapt bij een inbraak en dochter Melissa laat zich regelmatig op niet prettige wijze van haar puberkant zien. Tijd dus om de familiebanden weer aan te halen en de kerstvakantie gezamenlijk door te brengen.

Het plan is om met de trein te gaan, de Sneeuwexpress. Enkele dagen voor vertrek blijkt dat Anna door problemen met een klant niet meteen mee kan gaan. Om toch de plaatskaart voor de trein te benutten gaat Jesse, Dennis’ vriend, in haar plaats mee. Als de problemen rond de cliënt van Anna opgelost zijn, gaat ze er in haar auto achteraan. In het chalet aangekomen ziet ze dat alles overhoop is gehaald, van Julian en de kinderen is geen spoor te bekennen. Wel ligt er op de tafel een briefje met de tekst: Anna, geen politie, als je je man en kinderen levend wilt terugzien.

In haar wanhoop belt ze meteen de moeder van Jesse, Sanne, die een paar uur later arriveert. Samen proberen ze op zoek te gaan naar aanwijzingen die hen op weg helpen de verblijfplaats te ontdekken van Julian en de kinderen. Dan begint de spanning behoorlijk op te lopen. Overleven ze hun barre tocht tijdens een sneeuwstorm, zullen ze de verdwenen personen levend terugvinden en zal uiteindelijk duidelijk worden hoe alles in elkaar zit?

Het boek heeft een vlotte en eenvoudige stijl, die ervoor zorgt dat je het boek snel uitgelezen hebt. Hoe verder je komt in het boek, hoe groter de spanning wordt, maar ook hoe ongeloofwaardiger het verhaal in elkaar zit. De nodige plottwists zorgen wel voor behoorlijk wat verrassingen en dat maakt dat het boek toch aangenaam is om te lezen.

Het boek wordt verteld vanuit drie perspectieven, dat van Anna, dat van Dennis een dat van een onbekend personage. Juist het perspectief vanuit Dennis geeft je het gevoel dat je te maken hebt met een young adult. Ook is er weinig sprake van diepgang bij Dennis. En zelfs van Anna verwacht je meer emotionele reactie als haar man en kinderen verdwenen zijn. Ondanks dat het boek wat meer diepgang had mogen hebben, het verhaal soms wat voorspelbaar en ongeloofwaardig is, is Sneeuwexpress toch goed voor een paar uurtjes ijskoude spanning bij de warme kachel.

★★★
Titel: Sneeuwexpress | Leesfragment | Auteur: Suzanne Vermeer |  A.W. Bruna Uitgevers  | Categorie: Thriller | Verkrijgbaar als paperback, luisterboek en E-book | 303 pagina’s | ISBN13: 9789400511019 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2019 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 19-12-2019 | Prijs: € 15,99, luisterboek € 14,99, E-book € 7,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.