Over de berg


Recensie Over de berg door Jolanda Kalkman:
Het is bijna Kerstmis. Sneeuwmuis Robin is al vroeg op pad. Hij gaat zijn opa bezoeken. Opa woont in het Dal van de Drie Linden. Om daar te komen moet Robin een flinke tocht maken. Deze tocht wordt al gauw een groot avontuur. Want overal loert het gevaar! Zal Het Robin wel lukken om op tijd bij opa aan te komen?

Maya Onodera heeft met Over de Berg een mooi prentenboek geschreven. In eenvoudige, duidelijke zinnen vertelt ze een spannend verhaal over de avonturen die sneeuwmuis Robin meemaakt op zijn tocht naar zijn opa.
De illustraties ondersteunen hierbij heel goed het verhaal. Hierdoor kan een kleuter al gauw “zelf” het boek lezen. Dit vinden vooral oudere kleuters erg leuk om te doen!

Eerder schreef Maya Onodera Blij met de sneeuw. Dit prentenboek heeft dezelfde stijl als Over de berg en is een warm verhaal voor tijdens de koude dagen, dat gaat over een bijzondere vriendschap tussen een hondje een konijntje.

Over de berg past helemaal bij kerst. Helaas wordt dit op de cover niet direct zichtbaar. Op de cover zie je sneeuwmuis Robin op

Foto: Jolanda Kalkman

een tak verlangend kijken naar de berg. Een erg mooie cover, mede door de zilveren sterren die erop staan, maar ik mis echt iets van een verwijzing dat het om een kerstverhaal gaat. Hierdoor zou het boek wel eens minder goed opvallen, wanneer je op zoek bent naar een boek rondom het thema kerst, omdat de cover toch wel heel bepalend is bij de keuze, zeker wanneer het om een prentenboek gaat. Gelukkig is dit wel op de achterzijde te lezen.

Ik heb dit prentenboek aan mijn dochter (4 jaar) voorgelezen en we hebben samen de tekeningen bekeken. Toen we aankwamen op de bladzijde waar plotseling een wilde kat naar Robin loerde, wist ze al voor ik een letter voorlas wat er zou gaan gebeuren. De kat zou achter Robin aankomen! Gauw dook ze weg, zo spannend vond ze het!
Annechien: “Ik vond het een leuk verhaal, maar ik vond het ook een klein beetje spannend! En ook een beetje zielig, omdat hij zijn tas, slaapzak en cadeautje voor opa onderweg kwijt raakte. Maar gelukkig was opa niet boos op Robin!”

Tot slot wil ik graag eindigen met de slotzin van Opa. Omdat deze zin een hele mooie en belangrijke boodschap vertelt, die aansluit bij de woorden van Annechien. Opa zegt namelijk tegen Robin:

“Er is geen beter cadeau in de hele wereld dan JIJ!”

En zo is het helemaal! Wij waarderen dit prentenboek op 3 sterren.

★★★
Titel: Over de berg | Leesfragment | Auteur en illustrator: Maya Onodera | Uitgeverij Clavis | Categorie: Prentenboeken | Thema: Kerstmis | Uitvoering: Hardcover | 32 pagina’s | ISBN13: 9789044835816 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 21-12-2019 | Prijs: €14,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.