Winter!


Recensie Winter! door jolanda Kalkman:
De leukste versjes, liedjes en verhaaltjes voor een mooie winter

Geniet van de mooiste winterse verhalen, versjes en liedjes in dit prachtige voorleesboek. Kikker, Nijntje, Fien en Teun, Woezel en Pip, maar ook de verhalen van Marianne Busser, Selma Noort of Harmen van Straaten nemen je kinderen mee in de betoverende wereld vol sneeuw en ijs.

De winter kan koud en guur zijn. Maar sneeuw en ijs hebben iets magisch! Geen kind kan binnen blijven wanneer de eerste sneeuwvlokken vallen. Sneeuwpoppen maken, sleeën of voetstappen maken in de verse sneeuw.
Juist in deze periode, wanneer de sneeuw misschien nog even op zich laat wachten, is het heerlijk om verhalen voor te kunnen lezen, waarin sneeuw en ijs de hoofdrol spelen. Zo kun je samen met de kinderen genieten van wat (misschien) nog komen gaat.

Winter! is een schitterend voorleesboek waar je uren plezier van zult beleven. Alles uit deze koude maanden komt aan bod. Zo gaan Woezel en Pip Sinterklaas helpen cadeautjes rond te brengen, mogen Fien en Teun hun schoentje zetten en leert Jim Bakkum je een nieuw liedje dat helemaal bij pakjesavond past.

Selma Noort en Tineke van der Stelt hebben een ontroerend verhaal over een kerstengeltje geschreven. De plaat van Saskia Halfmouw neemt je mee naar een Winterstad waar de lichtjes in de kerstboom al branden. En ook Nannie Kuiper en Wendy Denissen hebben een mooi gedicht over een engeltje.
Het jaar wordt natuurlijk afgesloten met heerlijke oliebollen met poedersuiker van Burny Bos en Harmen van Straaten.

Tussendoor kun je genieten van een vergadering sneeuwpoppen van Nannie Kuiper. Yvon Jaspers die vertelt over het wintervuurtje van Ties en Trijntje. Of van de sneeuwpop van Ted van Lieshout die zijn neus kwijt raakt.
Maar pas op, er is ook nog een stout sneeuwvlokje van Ilona de Lange en een eng sneeuwmonster van Mieke van Hooft!
Zijn deze ietsje te spannend, dan sla je ze gewoon over en zing je vrolijk mee met het roodborstje of het paardje in galop.

Winter! is 144 pagina’s genieten. Je blijft eindeloos bladeren, kijken en voorlezen uit dit prachtige boek. Juist de variatie van de auteurs maakt dat het boek niet gaat vervelen. Daarnaast is het boek al geschikt voor de allerjongsten, maar zullen ook oudere kinderen genieten van de verhalen.

Wat ook erg leuk is, is dat je door zo’n verzamelboek kennis maakt met schrijvers die je misschien nog niet zo goed kent en zou je wanneer je meer van hem of haar zou willen lezen, heel gemakkelijk op zoek kunnen gaan naar een boek van deze schrijver.

Graag zou ik een groot compliment willen maken aan alle illustrators. De verzameling tekeningen zorgt voor eindeloos kijkplezier. Daarnaast zijn er enkele kijkplaten opgenomen die zeker de moeite van het bekijken waard zijn.

Wat vindt Annechien (4) van het boek?
Annechien is dol op voorlezen. Elke dag hebben we dan ook enkele verhalen achter elkaar aan haar voorgelezen en liedjes en versjes eruit gezongen en opgezegd.
Het leuke is dat ze heel veel verhalen herkende uit andere boeken. Nijntje, kikker en Dikkie Dik zijn natuurlijk heel bekend. Maar ook andere verhalen kwamen haar bekend voor.
Het verhaal van Fien en Teun is haar favoriet. Steeds wanneer we tijdens het bladeren dit tegenkomen moet ik het voorlezen.
Het kerstengeltje van Selma Noort vindt ze erg zielig. Wanneer ik dat voorlees, zit ze heel gespannen te luisteren. Wanneer het trompetje in de prullenbak verdwijnt, hoor ik haar verschrikt zuchten, net als Noor uit het verhaal.
Eerlijk gezegd is dit mijn favoriet, omdat zij zo emotioneel betrokken is bij het verhaal.
Wanneer het boek op de tafel ligt, dan pakt ze het vaak op om erin te bladeren. Ze kan heel lang genieten van de afbeeldingen.

Op de achterkant staat dat dit boek een “prachtig cadeauboek is voor het hele gezin.” Daar ben ik het helemaal mee eens. Daarom waarderen wij dit boek op 5 dikke sterren.

★★★★★
Titel: Winter! | Leesfragment | Auteur: Diverse | Uitgeverij Leopold | Categorie: voorleesboeken, winter | Verkrijgbaar als: Hardcover | 144 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789025877750 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 22-12-2019 | Prijs: €22,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.