Zonderling


Recensie Zonderling door Sheila Vermeulen:
Ween: mythe, verloren of verborgen?

Lazlo Zonderling is een dromer, die niet weet waar hij vandaan komt. Hij weet alleen waar hij terecht is gekomen. Nu is hij junior bibliothecaris en besteedt hij al zijn tijd aan zijn onderzoek naar de mythische stad Ween. De stad die hem al zijn hele leven bezighoudt.

Als Lazlo zou durven, dan zou hij op zoek gaan naar de stad, maar zoveel lef heeft hij niet. Tot het moment dat de Godendoder en zijn strijders de woonplaats van Lazlo bezoeken. Ze hebben hulp nodig in Ween. Lazlo raapt al zijn moed bij elkaar en meldt zich aan. Tot zijn grote vreugde mag hij mee en voor zijn gevoel begint zijn leven nu pas echt.

“ ‘Ik heb niets om te pakken,’ zei hij ademloos. Het was waar, maar zelfs al had hij een paleis vol bezittingen gehad, hij had ze nu niet kunnen gaan halen, uit angst dat bij zijn terugkeer de tizerkanen weg zouden zijn en zijn kans, zijn droom – en zijn leven – met hen mee.” Laini Taylor

Sarai groeit op, op een plek zonder uitweg. Ze heeft een verleden waar ze zich niets van kan herinneren. Een verleden dat ze niet kent, maar waaraan ze niet kan ontsnappen, omdat het haar dagelijks wordt ingewreven. Haar zucht naar wraak is afgezwakt, maar ze krijgt niet de kans om het los te laten. Ze wil leven, maar wil ze het leven dat ze nu leidt?

De levens van Lazlo en Sarai raken met elkaar vervlochten in een wereld die niet echt is. Kunnen ze in de echte wereld ooit samen zijn?

Het boek Zonderling van Laini Taylor bevat een ongebruikelijk avontuur, met al even ongebruikelijke hoofdpersonen.

De stijl van Laini Taylor is niet alledaags. Het duurde even voordat ik daaraan gewend was en me realiseerde hoe wonderschoon Laini Taylor haar woorden tot zinnen maakt. En hoe prachtig haar zinnen een verhaal worden. De auteur besteedt tijd aan ieder aspect van haar verhaal. Hierdoor heeft het een wat lome uitstraling. Ik denk dat sommige lezers het wellicht iets te traag zullen vinden. Zelf heb ik het ervaren als een sprookjesachtige en bijzondere vertelwijze. Je krijgt de kans om je eigen fantasie op het mysterie los te laten.

Het verhaal van Ween kent meerdere kanten en veel meningen. Alle zienswijzen krijgen de ruimte en worden goed belicht. Hierdoor krijg je inzicht in de personages en begrip voor hun handelwijze. Helden voelen zich geen held en verdriet en pijn veranderen in wraak. Door het verhaal heen ga je langzaamaan begrijpen hoe de dingen zijn gelopen en hoe de personages zijn geworden zoals ze nu zijn.

De personages zijn goed neergezet en hebben boeiende karakters. Lazlo is verfrissend! Zijn rotsvaste vertrouwen in Ween, zijn goedmoedige karakter, zijn onbewuste wens om goed te doen en zijn naïviteit maken hem sympathiek. Zijn uiterlijk en zijn onbekende afkomst maken hem interessant. Sarai wordt geplaagd door haar gave, haar verleden en haar heden. Dit alles maakt haar belevingswereld apart en tegelijkertijd begrijpelijk.

Zonderling kent een aantal verwachte en onverwachte wendingen. Wendingen die je soms best ziet aankomen, maar die je, door het moment waarop ze plaatsvinden, alsnog verrassen. Als je ervoor openstaat, zal Laini Tayler je met Zonderling betoveren. Bij mij is dat zeker gebeurd. Ik geef haar verhaal 4.5 sterren.

★★★★
Titel: Zonderling | Auteur: Laini Taylor | Uitgeverij: Best of YA/Van Goor | Categorie: Young Adult | Verkrijgbaar als Paperback en e-book | 464 pagina’s | ISBN13: 9789000365463 | Verkrijgbaar sinds: april 2019 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 24-12-2019 | Prijs: € 20,99 (E-book €12,99) | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.