Koken met kikker


Recensie Koken met Kikker door Jolanda Kalkman:
Het is voorjaar. Kikker en zijn vrienden zijn in de tuin van Haas. Hij heeft kool en prei geplant. Want verse groente is het allerlekkerst! Kikker heeft wel trek in appeltaart. Maar de appels zijn pas in de herfst rijp. Hij moet dus nog heel lang wachten!
In de zomer gaan de vrienden bramen en bosbessen zoeken. Om lekkere frambozenlimonade van te maken voor bij de picknick.
Eindelijk is het herfst. De appels kunnen geplukt worden. Nu kan Varkentje de heerlijke appeltaart bakken, want dat had hij in het voorjaar beloofd.
In de winter vindt Kikker het veel te koud om naar buiten te gaan. Gelukkig is de voorraadkast van Haas goed gevuld. Omdat Kikker in zijn huisje blijft, komen Haas, Varkentje en Eend bij hem op bezoek. Haas gaat hem eens goed verwennen met een lekkere stamppot.
Het jaar wordt natuurlijk afgesloten met een pannenkoekenfeest, want daar is Kikker dol op!

Koken met Kikker is een vrolijk voorlees- en kinderkookboek. Elk jaargetijde heeft heerlijke gerechten om klaar te maken. Het wordt een nog groter feestje wanneer de kinderen mee mogen helpen in de keuken!

In het voorwoord is te lezen dat Max Velthuijs zelf ook dol was op koken. ’s Avonds stond hij graag in de keuken om de lekkerste gerechten voor zijn vrouw en kind te maken. Ook al is koken met Kikker geen uitputtend kookboek, het staat wel vol heerlijke gerechten die kinderen kennis laten maken met verschillende ingrediënten en hun herkomst.
Zo leer je dat doperwtjes uit peultjes gehaald moeten worden. Dat melk niet alleen van een koe komt, maar ook bijvoorbeeld van de geit. Of dat je best wel lang moet wachten voordat appels rijp genoeg zijn om er appeltaart van te maken.

Met Koken met Kikker heb je niet alleen voorleesplezier, ook kun je samen veel plezier in de keuken maken.

Annechien is dol op helpen in de keuken en op de verhalen van Kikker. Dit boek is dan ook helemaal in haar straatje.
Wanneer ik het avondeten klaar ga maken, komt ze vaak helpen om de champignons schoon te maken of de sperziebonen te knakken. (Ze worden bij ons daarom ook knakbonen genoemd).
In het najaar hebben we ook appels geplukt en veel appelmoes gemaakt.
Ook in haar eigen keukentje mag een echt kookboek natuurlijk niet ontbreken. Ze heeft al de “heerlijkste” dingen voor ons gekookt uit dit Kikkerboek. Zo heeft ze letterlijk eindeloos lees-, kook- en speelplezier!

Eigenlijk hoef ik niet aan Annechien (4) te vragen wat ze van het boek vindt. Maar voor een eerlijke recensie doe ik het natuurlijk toch:

Foto: Jolanda Kalkman


“Ik vind het een heel leuk boek. Ik ben nu lekkere eitjes aan het koken, net als Kikker. Want die horen er toch bij? Ik ga ook eigen ijsjes maken voor een “froetie” (ze bedoelt smoothie) net als Varkentje” “Ik vind het ook leuk dat ik nu een echt eigen kookboek heb.”
“Ik heb Kikker wel eens in het echt gezien in het kinderboekenmuseum. In het huisje van Kikker kun je daar ook echte neppannenkoeken maken en dat is heel leuk. Want ik vind pannenkoeken heel lekker en ik wil ook een keertje een pannenkoekenfeest. Maar nu ga ik weer naar mijn keukentje, met mijn kookboek! Want dan weet ik hoe ik alles moet maken.” En weg is ze, met het boek!

Dat je op zo veel manieren plezier aan een boek kunt beleven, laat zien hoe goed het boek is. Ik kan dan ook niet anders dan 5 wel verdiende sterren geven aan Koken met Kikker.

★★★★★
Titel: Koken met Kikker | Leesfragment | Website | Auteur: Max Velthuijs | Uitgeverij Leopold | Categorie: voorleesboek, prentenboek, kinderkookboek| Verkrijgbaar als: Hardcover| 42 pagina’s met illustraties| ISBN13: 9789025876500 | Verkrijgbaar sinds: november 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 26-12-2019 | Prijs: €15,50 | Bestellen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.