Ben je slim genoeg om geheim agent te zijn?


Recensie Ben je slim genoeg om geheim agent te zijn? door Sonja Hubregtse:
Het officieuze CIA-quizboek

Heeft iedereen niet eens gedacht hoe het zou zijn, als je geheim agent zou worden? Sinds de films van James Bond denk ik dat velen dit stiekem best spannend en mysterieus zouden vinden. De vraag is natuurlijk wel ‘ben je slim genoeg om geheim agent te zijn?’

Aan de hand van dit veelzijdige puzzel- en raadselboek kun je er achterkomen of dat zo is. Het is een erg origineel concept. Het boek staat vol met verschillende puzzels én raadsels (meer dan 1000) die je zo snel en zo goed mogelijk moet oplossen. De ene keer zullen het details zijn die je zou moeten zien, de andere keer zijn het rekenraadsels. De schrijver heeft tekst, afbeeldingen en/of foto’s goed gecombineerd, waardoor het een overzichtelijk boek is en het er niet druk uitziet. Tevens is er genoeg ruimte om te schrijven.

In de inleiding wordt eerst uitgelegd welke ‘skills’ (vaardigheden) je moet hebben om geheim agent te willen worden. Kun je bijvoorbeeld goed onder tijdsdruk werken en let je op details? Deze vaardigheden (en meer) worden door middel van dit boek getest, variërend van een kluis kraken tot morsecodes ontcijferen. De ‘zaken’ die opgelost dienen te worden, vallen in de categorieën:
logica en lateraal denken: korte denkoefeningen, inschatten van situaties, het kraken van codes, etc.
internationale zaken: hierbij worden internationale gegevens gevraagd. Hierbij is kennis over en van de wereld van belang.
geheugen en waarneming: hierbij wordt er veel gelet op details. Kaartlezen en fouten zoeken zijn enkele opdrachten.
wereldgeschiedenis en conflicten: bij deze opdrachten is kennis van geschiedenis erg handig. Er wordt gevraagd naar wereldleiders en historische verbanden.
technieken: opdrachten waarbij de technieken die geheime agenten gebruiken, moeten worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan onzichtbare inkt, morse of een schoenvetercode.

De wereldgeschiedenisopdrachten vond ik zelf erg moeilijk, aangezien deze vaardigheden mij niet zo liggen. De opdrachten van internationale zaken gingen mij beter af. De opdrachten in het boek zijn erg origineel doordacht. Het zijn opdrachten die aannemelijk zijn dat deze echt door geheim agenten opgelost moeten worden.

Het verschilt per lezer wel welke je erg lastig vindt en welke je goed af gaan. Dit is afhankelijk van je vaardigheden.
De meeste opdrachten zijn behoorlijk pittig. Ik moest regelmatig de oplossingen, achter in het boek, raadplegen. Daarbij staat ook een korte uitleg hoe je tot de juiste oplossing had kunnen komen. Daardoor is het ook nog leerzaam voor eventuele andere opdrachten.

Helaas kom je er niet achter of je slim genoeg bent om geheim agent te worden. Je maakt de opdrachten, de één beter dan de andere, maar je kunt niet berekenen of je daardoor goed genoeg zou zijn. Wel was ik vanaf het begin meteen erg fanatiek. Je wordt als het ware ‘meegezogen’ in de wereld van geheim agent.

★★★★
Titel: Ben je slim genoeg om geheim agent te zijn? | Auteur: John Gillard | Davidsfonds | Categorie: Puzzels | Uitvoering: paperback met flappen  | 224 pagina’s| ISBN: 9789002268434 | Verkrijgbaar sinds: november 2019 | Recensent: Sonja Hubregtse | Datum recensie: 27-12-2019 | Prijs: €24,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.