Omdenken in opvoeding


Recensie Omdenken in opvoeding door Hannie van Grol:
Berthold Gunster is de oprichter van het Omdenken. Hij heeft al talloze mensen getraind in deze manier van benaderen. Ook zijn er al meerdere boeken van hem verschenen, ieder jaar komt er een scheurkalender uit en ook bestaat er een theatershow met de titel Zoals verwacht loopt alles anders. En zijn podcast is al meer dan een miljoen keer beluisterd.

In november kwam het boekje Omdenken in opvoeding uit. Daarin beschrijft hij op korte maar krachtige wijze hoe je Omdenken kunt toepassen in de opvoeding. Hij pleit ervoor opvoeden te veranderen in zorg dragen voor het welzijn en de gezondheid van kinderen. Heel kernachtig legt hij uit hoe je moet omgaan met ‘lastig’ gedrag, wanneer belonen of straffen zinvol is en hoe je een probleem kunt zien als een mogelijkheid.

In een overzichtelijk schema laat hij zien hoe feiten en verwachtingen kunnen botsen met elkaar. Als de verwachting is dat het kind het ongewenste gedrag verandert, kan het zomaar verkeerd uitpakken. Dan houden we vast aan het probleem en zijn we niet in staat het om te denken naar een mogelijkheid, wat uiteindelijk resulteert in vastdenken.

Het is bijna niet te begrijpen hoe de auteur in staat is geweest in zo’n klein en dun boekje zoveel wijsheid te stoppen en die ook nog te illustreren met aansprekende en herkenbare voorbeelden. Ook staan er kleurrijke afbeeldingen in waarin een duidelijke quote is opgenomen. Een mooi voorbeeld daarvan is:
“Wij willen dat kinderen zelfstandig leren denken, totdat ze niet meer doen wat wij willen.”

Achter in het boekje zijn de vier basisvragen geplaatst, die bij elk probleem gesteld kunnen worden, zodat je ook werkelijk een tool in handen hebt om anders naar een probleem te kijken. Bovendien moeten we ons realiseren dat er fouten gemaakt mogen worden, we hoeven niet perfect te zijn. Bekijk ieder probleem tegen het licht van de theorie in dit boekje, dat creëert een opvoeding tot autonomie die kinderen voortbrengt die zich competent voelen. We hoeven alleen maar de stappen die ze zetten, te benoemen. Het proces zelf is namelijk spontaan, ieder kind gaat praten, leert lopen etc.

Omdenken in opvoeding is een praktisch en informatief boekje, geschreven in een toegankelijke stijl, dat herkenbare situaties beschrijft. Het boekje is een aanrader voor elke ouder die af en toe de neiging heeft zijn of haar kind achter het behang te plakken. Omdenken in plaats van vast-denken is de oplossing.

★★★★★
Titel: Omdenken in opvoeding | Auteur: Berthold Gunster | Uitgeverij Lev. – A.W. Bruna | Categorie: Ouderschap en opvoeding | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 64 pagina’s | ISBN13: 9789400511965 | Verkrijgbaar sinds: november 2019 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 28-12-2019 | Prijs: € 4,99, e-book € 1,99 | Bestellen

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.