De eerste priesteres


Recensie De eerste priesteres door Fany van Hemelen:
‘Op die verre dag, in die lang vervlogen nacht, in dat verre jaar, in de tijd dat Anu de hemel in bezit nam,’
– Gilgamesj, Sumerisch kleitablet
Zo begint het verhaal van De eerste priesteres.

Toen ik deze zin las, werd ik onmiddellijk aangetrokken tot dit verhaal en was ik blij om dit boek te mogen ontdekken.

Jacqueline Zirkzee is schrijfcoach en historicus, ze besloot een verhaal te schrijven rondom een prehistorische beschaving in Mesopotamië. Dit idee ontstond nadat ze leerde dat de geschiedenis anders was dan eerst gedacht. Niet de Sumeriërs waren het begin van onze beschaving maar andere tempeldorpen gingen hen voor.

Volgens de vroegste bronnen werd de aarde toen zij jong was bevolkt door de Anunnaki, de nakomelingen van Anu. Zij leerden de mensen de geheimen over een hogere beschaving. Wie waren zij werkelijk? En was het hun bedoeling een strijd tussen hemel en aarde te ontketenen?

Wanneer rampspoed het Dorp van de Reiger treft, kan de Aardemoeder haar kinderen niet langer beschermen. Inanna, de kleindochter van de ziener, zal een pad betreden waar geen mens ooit van terugkeerde. Het wordt een reis met grote gevolgen.
Voor alles is een eerste keer. Maar wat als die ene keer je laatste kans betekent?
Er is geen schrift. Er zijn geen steden. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden.

‘Ik drink je verse melk, mijn herder, vul mijn botervat met honingzoete room.’
– erotische hymne, Sumerische kleitabletten.

Wanneer een vloedgolf het Dorp van de Reiger treft, hebben de goden gesproken. De tweeling Inanna en Eridu, twee zielen verbonden in één, worden gevreesd en minderwaardig behandeld. Nadat Aardmoeder de dorpelingen niet meer kan redden, breken bange tijden aan. In het Dorp van de Reiger was Anu, hun vader, het dorpshoofd en de grootmoeder van Inanna de Ziener. Volgens haar grootmoeder is Inanna nu nog geen vrouw en dus nog te jong om haar op te volgen maar in de toekomst is dit wel wat verwacht wordt van haar. Als Anu zich opoffert voor zijn geliefden, grijpt Nima, zijn nieuwe vrouw, de macht als Ziener. Nu de orde verbroken is door de vloedgolf moet er opnieuw gezocht worden naar een nieuw evenwicht. De Aarde (Moeder) kan hen niet langer voeden en de rivier (het serpent) kan hun niet langer beschermen. Voor de ongelukskinderen van Anu komt er een onverwachte oplossing. De herders komen op bezoek en Maran neemt hen mee naar zijn stam van de Gehoornde God. Volgens de herders rijst de weg naar de bergen op naar de hemel en zo komen ze dichter bij de goden. De spirituele leider van de stam, de sjamaan, heeft zijn eigen bedoelingen met hen want deze twee zielen staan symbool voor echte magie. Op deze plaats ontdekken Eridu en Inanna de kracht van vuur en de gebruiken en rituelen van de Gehoornde God. Na een vreselijk voorval denken Inanna en Eridu dat ze een schuld moeten aflossen aan de goden en hun wil is wet. Als ze uiteindelijk alleen achterblijven als de anderen op trektocht gaan, beginnen ze aan hun gevaarlijke reis.
Na talloze omzwervingen en nieuwe bondgenootschappen denken ze te weten wat de hogere machten van hen vragen. Op de juiste plek beginnen ze, samen met andere gelijkgezinden, aan Het Huis van de Goden. Door allerlei gebeurtenissen worden Eridu en Inanna eindelijk aanvaard als de spreekbuis van de goden. Hoewel Inanna vaak twijfelt aan de bedoelingen van de goden, legt ze haar lot in handen van Eridu en hen. Ze neemt haar verantwoordelijkheid en doet wat iedereen van haar verwacht, maar twijfelt vaak. Eridu en Inanna stellen zichzelf ten dienste van iedereen, maar hun eigen geluk wordt hen ontnomen.

Inanna wordt het voorbeeld voor haar volk en ontdekt dat Eridu en zij voor eeuwig verbonden blijven. De toekomst is misschien voorbestemd, maar nog onbekend, dus moet zij haar volk leren wat ze zelf ontdekt heeft om zo samen een evenwicht in het leven en de wensen van de goden te vinden.

Wat een prachtige en rijk gedetailleerde historische roman is dit! De auteur combineert geschiedkundige elementen met een eigen twist en een beeldende stijl en trekt me zo mee het verleden in. De zinnen en woordspelingen zijn apart en abstract, maar de pijn, angst en het ongeloof van Inanna en Eridu zijn zo realistisch beschreven dat ik helemaal verdwijn in hun wereld.

In het begin der tijden stond alles in het teken van de goden. Onheil was een vloek of straf van hen en alles werd in het werk gesteld om deze goden gunstig te stemmen. Afgrijselijke offers, manipulatie van mensen en onmenselijke praktijken op verzoek van de goden. Demonen zorgden voor rampspoed en moesten kost wat kost het zwijgen opgelegd worden. Deze primitieve volkeren hadden immers geen wetenschappelijke verklaring en moesten zelf op zoek naar antwoorden. De verhalen die van generatie op generatie doorgegeven werden, vormden een stukje van hun nalatenschap en zullen nu en in de toekomst hun stem laten spreken.

In die tijd leefden Ianna en Eridu en of ze nu echt “visioenen” kregen van de goden of deden wat zij nodig hadden om te overleven in deze beangstigende tijd vol vraagtekens zullen we nooit weten. Wel zijn er objecten uit die tijd teruggevonden en is bewezen dat andere volkeren later verder gingen op hun kennis.

Een aparte, maar boeiende reis door een ver verleden!

★★★★
Titel: De eerste priesteres | Leesfragment | Auteur: Jacqueline Zirkzee | Uitgeverij De Brouwerij | Categorie: literaire romans | Uitvoering: paperback | 370 pagina’s | ISBN13: 9789492883483 | Verkrijgbaar sinds: januari 2019 | Recensent: Fany van Hemelen | Datum recensie: 02-01-2020 | Prijs: €20,99 | Bestellen

 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.