Kantoor Kafka


Recensie Kantoor Kafka door Fany Van Hemelen:
Kantoor Kafka heeft de perfect bijpassende cover. Het hoge flatgebouw staat misschien wel symbool voor de steile, onoverkomelijke weg naar de juiste job. Anderzijds schetst het ook de weg naar boven met alle regeltjes, procedures en de steeds maar hogere druk die werknemers opgelegd krijgen vandaag de dag.

Natacha Michiels heeft dit boek, gebaseerd op haar eigen ervaringen, geschreven met een reden. Door haar verhaal wil ze aantonen dat anders zijn mag en dat je niet moet meedraaien in de mallemolen, maar je eigen keuze mag maken. Naast werknemers die ze wil inspireren, hoopt ze ook bij werkgevers een alarmbelletje te doen rinkelen waardoor zij anders omgaan met hun personeel.

Vijf jaar lang had Natacha Michiels een job in een kantoor waar ze zich goed voelde. Toch kriebelde het om iets anders uit te proberen en ze startte met een uitdaging waar ze haar talenten nog meer zou benutten.

In theorie zou haar loopbaan haar erg goed bevallen, maar van de gemaakte beloftes kwam niets in huis. Uiteindelijk bleef er maar één ding over en dat was op zoek gaan naar een nieuwe baan. Stilaan werd het duidelijk dat Natacha niet alleen uitgebluste of overwerkte managers trof, maar ook dat het kantoorleven niets voor haar was. Na vier pogingen waarbij ze altijd opnieuw geconfronteerd werd met prestatiedruk, speciale vereisten en waarbij de schuld haar in de schoenen geschoven werd, had ze er genoeg van. Soms verliet ze, na zich een nul gevoeld te hebben of alle energie kwijt te zijn, na haar veeleisende job, zelf de werkvloer of werd ze aan de kant geschoven. Kantoor Kafka was haar breekpunt. Dit laatste kantoor was de druppel die de emmer deed overlopen. De onmogelijke procedures kraakten haar volledig. Na al die tijd doorgegaan te zijn met zware rugklachten en allerlei angsten was het genoeg geweest. De koorddanser viel van de koord en had tijd nodig om weer overeind te krabbelen. Het einde bleek een nieuw begin. Eerst kwam het hard aan om het bedrijfsleven achter zich te laten, omdat het voelde alsof zij gefaald had, maar het gevoel dat het niet normaal was om voor je dertigste al aan de rand van een burn-out te staan, overheerste. Natacha had het voordeel van een liefdevolle partner die altijd achter haar stond. Hij had haar van een sprankelende meid in een altijd onrustige en onzekere werknemer zien veranderen. Door zijn rustige woorden besloot ze een pauze in te lassen om alles op een rijtje te zetten.

Na veel wikken en wegen besloot ze om als freelance-journalist verder te gaan en dit te combineren met persoonlijk assistente van een meisje met een handicap te zijn. Nu kon ze haar interesse om buiten het commerciële plaatje te werken combineren met haar plezier voor het schrijven.

Door deze overstap voelde Natacha zich weer gelukkig en werd zowel haar werk als privé – situatie veel aangenamer.

Kantoor Kafka is een eerlijke weergave van hoe gewone kantoorsituaties ontaarden in absurde gebeurtenissen en hoe alsmaar meer druk iemand kan slopen. De auteur vertelt haar avonturen levendig en als lezer voelde ik haar frustraties en angsten. Hoewel voor velen van ons deze dingen realiteit zijn, bewijst ze dat er een andere weg is, die je kunt volgen en dat afwijken van de norm mag. In tijden van burn-out kan dit boek een wake-up call zijn om de dingen anders te gaan aanpakken.

★★★★
Titel: Kantoor KafkaWillems Uitgevers | Auteur: Natacha Michiels | Categorie: Gezondheid & Lichaam | Uitvoering: Paperback | 160 pagina’s | ISBN13: 9789492419606 | Verkrijgbaar sinds september 2019 | Recensent: Fany Van Hemelen | Datum recensie: 3-1-2020 | Prijs: €17,95 | BestellenOok te verkrijgen via de uitgeverij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.