Cappuccino in het Midden-Oosten


Recensie Cappuccino in het Midden-Oosten door Sandra Hutchison:
Reis door Iran, Oman en Dubai

De Nederlandse auteur Anika Redhed is een reislustige dame en komt na haar boek Cappuccino in Jordanië met een nieuw en boeiend reisverhaal. Dit keer neemt ze de lezer mee naar het roerige Iran, Oman en het haast surrealistische Dubai. Ze heeft een vlotte schrijfstijl en haar boeken lezen dan ook vlot weg. Ze bekijkt en beschrijft alles met een kritische blik, maar weet dit direct weer met haar gevoel voor humor en haar nuchtere Hollandse kijk op het leven te relativeren.

De reis start in Iran, niet bepaald een bestemming waar de gemiddelde toerist als eerste aan zal denken als het om een vakantie gaat. Zeker niet nu het er daar weer roerig aan toe lijkt te gaan. Juist daarom extra bijzonder om door de ogen van Anika mee te mogen kijken in dit toch tot de verbeelding sprekende land. Samen met haar partner Harrie gaat ze op zoek naar de bezienswaardigheden van Iran en niet te vergeten naar de lekkerste cappuccino.

Al snel blijkt Iran vooral een land te zijn vol grauwe gebouwen, maar met indrukwekkende museums, magisch ogende paleizen, moskeeën, grootse pleinen en prachtige parken. Toch blijkt Iran vooral een land met een rijke en treurige geschiedenis. Een land ook waar je vooral heen gaat voor de altijd vriendelijke bevolking.

Het meest onder de indruk was ik over de stukjes in het boek waarin Anika Redhed haar persoonlijke ervaringen in Iran deelt. Hoe ze het heeft ervaren om als westerse vrouw volledig bedekt (op het gezicht na) gekleed te moeten gaan, terwijl de mannen in korte broek lopen. En hoe er op haar gereageerd wordt door Iraanse mannen en vrouwen.

Na het pakkende gedeelte van Iran heb je direct het grootste deel van dit boek gelezen. Over Oman en vooral over Dubai laat de auteur minder los en dat is jammer. Hier mis ik echt de diepgang. Wat mij betreft had het boek dan ook volledig over Iran mogen gaan.

Desalniettemin is Cappuccino is het Midden-Oosten een heuse aanrader voor iedere avontuurlijk ingestelde lezer. Zeker als je meer over Iran wilt lezen! Droom lekker weg vanuit je luie stoel naar het tot de verbeelding sprekende Iran. Eén ding is zeker: in dit boek lees je veel meer over dit diverse land en zijn bevolking dan dat je ooit op het nieuws te zien zult krijgen.

★★★
Titel: Cappuccino in het Midden-Oosten | Leesfragment | Auteur: Anika Redhed | Uitgeverij: Perky Paper Publishers | Categorie: roman, reisverslag | Uitvoering: paperback | pagina’s | ISBN13: 9789080924161 | Verkrijgbaar sinds: november 2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 10-1-2020 | Prijs: €15,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.