Het grote koolhydraatarme kookboek


Recensie Het grote koolhydraatarme kookboek door Jolanda Kalkman:
365 recepten voor het hele jaar

Steeds meer mensen zijn overtuigd: een low-carb-eetpatroon doet je goed. Door je hoeveelheid koolhydraten in je voedsel te beperken voel je je fitter en val je ook overtollige kilo’s af. Maar bij een dieet wil je ook graag lekker kunnen eten. En dan het liefst niet elke dag hetzelfde. Het grote koolhydraatarme kookboek helpt je om 365 dagen van het jaar een heerlijke en gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Na een korte inleiding kun je gelijk aan de slag. Aan iedereen is gedacht. Want ook wanneer je geen vlees eet, kun je heerlijke koolhydraatarme gerechten maken. Wat denk je bijvoorbeeld van een heerlijke quiche belegd met prei en olijven? Voor de bodem is in dit gerecht gekozen voor een bodem van gemalen amandelen en walnoten. De gevulde portobello’s is een van mijn favorieten. Heerlijk gevuld met paprika, ui, zongedroogde tomaten en kaas.

Na 40 bladzijden aan vegetarische recepten staan de hoofdgerechten met vlees en gevogelte. Met als pluspunt de aantekening om voor de beste kwaliteit te gaan en daarom altijd voor gecertificeerde biologische producten te kiezen. Erg lekker vond ik de tandoori-kipfilet met wortelspaghetti. Hiervoor moet je wel een spiraalsnijder in huis hebben. Maar wanneer je eenmaal mooie dunne slierten spaghetti kunt snijden van je wortels en courgette, dan wil je nooit meer iets anders.

Eet je liever vis als hoofdgerecht? Ook dan kun je je laten inspireren door de vele pagina’s visgerechten waarin de gezonde vetten, veel eiwitten en een hoop groente voor echte fitmakers zorgen. Helaas ben ik de enige viseter in huis waardoor ik het veel te weinig klaarmaak. Gerookte makreel neem ik wel regelmatig voor mezelf mee. Het recept met romanesco is een aanrader. Ik zag ze hiervoor wel in de winkel liggen, maar wist niet goed wat ik ermee moest doen. Maar samen met makreel vond ik het erg lekker.

Naast de hoofdgerechten staan er ook soepen en eenpansgerechten in het boek, die voedzaam en gezond zijn. Wanneer je door een kookboek bladert, kom je er pas achter wat voor verschillende soorten heerlijke soepen je allemaal wel niet kunt maken.

Zelf eet ik graag rauwkost. Maar alleen maar sla is ook wel een beetje saai. Vanaf nu staat er ook bieten-broccolisalade, groentespaghetti, venkelsalade en gevulde tomaat op het menu.

Het moeilijkst aan een koolhydraatarm dieet vind ik de broodvervanger. Als ontbijt staat er vaak een yoghurtsmoothie klaar. Maar nu kan ik ook pompoenbrood, tomaten-paprikabrood of lijnzaadbroodjes klaarmaken. Of wat denk je van pannenkoeken met zalm? Gemaakt van lupinemeel.

Ook recepten voor het maken van heerlijke nagerechten, toetjes en koek en gebak vind je in dit boek. Bij elk gerecht staat een mooie foto van het eindresultaat. Natuurlijk vind je ook het aantal calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten. Bij de foto staat vermeld voor hoeveel personen het recept is. Wat ik alleen wel nog mis, is de tijd die het mij kost om een gerecht te maken. Want soms heb je gewoon zin in iets lekkers maar niet zoveel zin om lang in de keuken te staan.

Dit complete kookboek mag niet ontbreken wanneer je graag koolhydraatarm wilt eten. Omdat het zo compleet en gevarieerd is en er ook nog eens heel aantrekkelijk uitziet, waardeer ik het boek op 4,5 ster.

★★★★
Titel: Het grote koolhydraatarme kookboek | Auteurs: diverse | Uitgeverij Veltman | Categorie: kookboek / dieetboek| Verkrijgbaar als: Hardcover| 304 pagina’s met illustraties| ISBN13: 9789048318063 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 14-01-2020 | Prijs: €17,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.