Geluk gezocht


Recensie Geluk gezocht door Fany Van Hemelen:
De beste manieren om geluk te vinden in je relaties

Mieke Mievis en Hilde Martinez schreven in 2017 samen het boek Hart gezocht. Sinds hun loopsessies samen en hun gesprekken kwamen ze tot de conclusie dat blijven stilstaan bij je ellende niet gelukkiger maakt. Dit was de motor om in 2019 samen het informatieve en humoristische doe-boek Geluk gezocht te schrijven. Ook al zit je soms in een “Kaksituatie”, wat voor de auteurs een ervaring beschrijft waarbij je echt ongelukkig bent, zelfs dan kun je je gevoel van geluk vergroten. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat 40% van je geluk maakbaar is.

Geluk gezocht heeft, met de nodige humor en Vlaamse stijl, wetenschappelijk onderbouwde informatie en praktische tips gegoten in een actieplan om je eigen geluksgevoel te verhogen. Geluk komt namelijk niet vaak zomaar aanwaaien, voor je geluk moet je meestal hard werken.

Het boek begint met een heldere uiteenzetting over wat geluk is, waarna elk deel een bepaald stuk over de beïnvloeding van je geluk in verschillende soorten relaties bespreekt .

Er zijn elf verschillende fases die, aan de hand van het PERMA-model uit de positieve psychologie, doorgelicht worden op het gebied van gelukkiger worden in dit boek. Om het brede karakter van dit boek aan te tonen noem ik hier geluk in samenhang met je relatie als single, het geluksgevoel in een nieuw samengesteld gezin, de connectie tussen werk en geluk en hoe geluk vergroten in een relatie met een zieke partner. Volgens het aangehaalde type zijn de vijf belangrijke bouwstenen van welzijn en geluk Positieve Emoties, Engagement, Relaties, Meaning (Doelbewust Bestaan) en Achievement. Barbara Frederickson werkte dit schema van Seligman nog meer in detail uit en in dit boek passen de auteurs dit model toe op elf praktijkvoorbeelden.

De auteurs delen al hun kennis en onderzoek omdat zagen en klagen niets oplost. Mieke Mievis en Hilde Martinez hebben zelf ook al moeilijke tijden meegemaakt en ontkennen de soms pijnlijke realiteit niet, maar leren ons dat we echt invloed kunnen uitoefenen op ons welzijnsgevoel.

Vanuit de wetenschap blijkt alsmaar meer dat zelf aan de slag gaan werkt. Toegegeven, niet elk voorgesteld idee past misschien voor iedereen, maar ik ben er zeker van dat we Geluk gezocht allemaal kunnen gebruiken als inspiratie en actiegids in ons leven.

Wees niet bang, ook al deelt dit boek veel informatie, het is zeker geen saai boek. De theorie wordt op een amusante wijze doorgegeven en door de koppeling aan de echte wereld leest dit boek erg vlot en is het praktisch bruikbaar.

Geluk gezocht bewijst dat geluk vatbaar is voor verbetering, dat actie werkt en dat er geen geluk kan zijn zonder ongeluk. Wanneer je nooit een mindere dag hebt, weet je immers ook niet wat je gelukkig maakt.

Nadat ik het boek gelezen heb, vind ik dat bepaalde tips die bij een relatiefase toegepast worden, ook bruikbaar zijn voor een andere periode. Dat is ook net het boeiende, omdat geluk voor niemand hetzelfde is en ook onderhevig is aan verandering door leeftijd. Het boek is een fijne actiegerichte handleiding en de lay-out is mooi. Jammer genoeg is de tekst minder goed leesbaar op de bladzijden met de prachtige groene achtergrond.

Wat een meerwaarde is bij dit boek, is de persoonlijke touch die de auteurs geven aan de besproken informatie. Ik lees dat zij ook nog steeds bezig zijn met het werken aan hun geluksgevoel en door hun eerlijke getuigenis versterkt dit het idee dat als zij het kunnen en durven om op zoek te gaan naar een hoger welzijn, dit voor iedereen een haalbare kaart is.

Geluk gezocht is een aanrader om anders om te gaan met wat op je pad komt en ik ben ervan overtuigd dat iedereen na deze tips gelezen te hebben, anders gaat omgaan met geluk.

★★★★★
Titel: Geluk gezocht |Uitgeverij: Houtekiet | Auteurs : Mieke Mievis en Hilde Martinez | Categorie: Lifestyle, Gezondheid | Uitgaves: Paperback en E-book | ISBN13 :9789089247544 Paperback en 9789089247551 E-book | Aantal pagina’s : 240 | Verkrijgbaar sinds 10-10-2019 | Recensent : Fany Van Hemelen | Datum recensie: 15-1-2020 | Prijs:  €19,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.