Smalltalk survival


Recensie Smalltalk survival door Fany van Hemelen:
Smalltalk survival is een praktische gids vol humor en praktijkvoorbeelden om de gesprekjes op de trein, tijdens de verplichte werklunch of aan de koffieautomaat leuker en waardevoller te maken.

Smalltalk heeft vaak nogal een negatieve bijklank. Conversaties over koetjes en kalfjes, met niet altijd een doel voor ogen is voor velen echt geen leuk onderwerp. Praten met onbekende of minder gekende mensen schrikt soms af. Het ritje op de trein, het verplichte werkfeestje, samen in de lift, aan de koffieautomaat, deze situaties zorgen dan voor allerlei horror-gedachten.

Liz Luyben, eigenares van een Spaanse bierbrouwerij, gruwelde van de netwerkborrels, waar je natuurlijk moet proberen om je product te verkopen en waar zij zich enkel ongemakkelijk voelde. Iris Posthouwer, die dagelijks trainingen geeft over beïnvloeden en overtuigen, wist niet hoe om te gaan met de ouders aan de schoolpoort. Haar gesprekken duurden eindeloos en ze deed er alles aan om de ander gunstig te stemmen. Hoog tijd dus om eens uit te zoeken hoe die noodzakelijke gesprekjes plezieriger worden door de juiste aanpak. Het resultaat van hun research is dit handige stappenplan.

Smalltalk survival is de verfrissende en heerlijk modern uitgevoerde handleiding om te durven beginnen met smalltalken, er het nut van in te zien en te ontdekken hoe je deze gesprekjes op een elegante manier kunt stoppen.

De auteurs geven eerst tips om deze kleine dialogen op de juiste manier te beëindigen (elegante exit), zodat je weet dat stoppen altijd mogelijk is.
Daarna komen een heel aantal praktische ideeën om op de juiste manier te beginnen met je informele babbel. Nadat je kunt starten, komen de praktische tips om leuke en zinnige tussendoorgesprekken te hebben. Als laatste leer je hoe je zelf de regie voert bij smalltalk.

De auteurs geven ook mee dat je veel moet oefenen om er steeds beter in te worden.
Het doel is om saaie smalltalk te vermijden, maar te investeren in goede gesprekjes. Deze zijn soms ook het begin van big talk. Naast nuttig om contacten te leggen en na de lichte gedachtewisseling tot de belangrijke punten te komen, kan smalltalk ook het humeur van iemand verbeteren en zorgen voor betere resultaten achteraf. Als je na alle leuke anekdotes en informatie niet genoeg kunt krijgen van dit soort communicatie, staat achteraan de 30- dagen-challenge waarbij je alles nog eens kunt uittesten.

Smalltalk survival geeft veel informatie, maar door deze te koppelen aan eigen ervaringen en praktijkvoorbeelden is het nooit te veel. De hilarische WhatsApp-gesprekken tussen de auteurs breken ook het ijs en zorgen net zoals de ervaringen van andere beoefenaars voor de vrolijke noot.

Meestal ben ik de persoon die een gesprek op de trein of bij de dokter begint. Toch heb ik in deze praktische gids nog tips ontdekt die ik zeker zal kunnen gebruiken. Hoe ik de minder leuke smalltalk elegant kan doen stoppen of zelf het heft in handen kan nemen tijdens dit praatje, zijn twee hoofdstukken die ik met veel aandacht gelezen heb. De verzamelde informatie uit onderzoeken in combinatie met de levensechte situaties zorgden dat ik dit boek in een mum van tijd uit had. Nu ik deze humoristische toolkit in mijn bezit heb, ga ik met veel meer plezier en rust smalltalken dan daarvoor.


★★★★★
Titel: Smalltalk survival | Uitgeverij Ambo|Anthos | Auteurs : Liz Luyben en Iris Posthouwer | Categorie : Lifestyle | Verkrijgbaar als: Paperback en E-book | ISBN13 Paperback : 9789026349676 – ISBN13  E-book :9789026349683  | 216 pagina’s  | Verschenen sinds oktober 2019 | Recensent: Fany Van Hemelen | Datum recensie: 18-01-2020 | Prijs: €15,- E-book : €9,99 | Bestellen

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.