De ondergrondse Rembrandt


Recensie De ondergrondse Rembrandt door Pierre Peeters:
Met  het boek De ondergrondse Rembrandt gaan we naar Maastricht en omgeving.

De Blockbusters – het geheime clubje van Storm, Jimi, Juul en Lara – gaan opnieuw op ontdekking.
Tijdens een scoutskamp in Maastricht worden ze ondergedompeld in WO II. Ze vernemen dat de mergelgrotten in WO II dienden als schuilplaats voor onderduikers, een vluchtoord voor de plaatselijke bevolking waren, gebruikt werden als smokkelroute tussen België en Nederland, er een illegale radiozender gehuisvest was, het de uitvalbasis was van het verzet … maar ook dat er in de grotten onder de Sint-Pietersberg een enorme kluis zit, waar veel kunstwerken verborgen werden gehouden voor de nazi’s, zoals ‘De Nachtwacht‘ van Rembrandt. Ingrediënten genoeg voor een spannend en leerrijk avontuur.

Storm, Juul, Jimi en Lara zijn vol enthousiasme begonnen aan het scoutskamp in Maastricht. Onder begeleiding van een gids vernemen ze alles over de gevaren van de lange mergelgangen in de mergelgrotten onder de Sint-Pietersberg. Maar anderzijds leren ze ook dat aan deze gangen veel mensen tijdens de oorlog hun leven danken, omdat het een ideale schuilplaats was. Tevens werd in de grot een stevige kluis gebouwd, waar kostbare objecten en kunstwerken werden verstopt voor de Duitse bezetter, waaronder het supermooie schilderij  ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt.

De deelnemers aan het kamp worden ingedeeld in twee groepen: enerzijds de oorlogsgroep die alles over o.a. het verzet, het smokkelen… zal uitvlooien en anderzijds de Nachtwacht-groep, die alle informatie over dit prachtige schilderij tijdens WO II zal inwinnen. Alle informatie zal dienen om in de ondergrondse kluis een escaperoom te creëren.

Storms moeder, een beroemde restaurator van kunstwerken, werkt in de grotten mee aan de restauratie van de op de muur geschilderde kopie van ‘De Nachtwacht’, dit als voorbereiding op de restauratie van het echte schilderij dat in het Rijksmuseum te bewonderen is.

Tijdens het oplossen van hun opdracht stuiten de vrienden op een ondergrondse champignonkwekerij, waarvan de norse Cees Rousseau de eigenaar is. Maar wat gebeurt er allemaal achter de deuren van deze champignonkwekerij? Waarom houdt de eigenaar iedereen angstvallig uit de buurt? Wie is en welke rol speelt Walter, een man die meehelpt aan de restauratie van de Ondergrondse Rembrandt?
Kunnen onze vrienden het mysterie oplossen?

Manon Berns weet als geen ander kunst, cultuur, spanning en mysterie te verweven en te verwerken tot een spannend meeslepend boek.
In dit boek gaat ze nog een stapje verder en verweeft ze ook WO II in het verhaal. Het is geen geschiedenisboek geworden, maar wel een vlot leesbaar, spannend en intrigerend boek rond kunst en geschiedenis.

Kunst blijft uiteraard de hoofdmoot in dit boek. Ook al weet je niet veel over kunst of laat kunst je koud, dan nog zul je zeker genieten van dit boek.

De auteur weet immers op haar eigen boeiende manier kunst bespreekbaar te maken. Zij beschrijft als geen ander een schilderij, leert je meer over de kunstenaar en over zijn kunststroming. Deze weetjes zijn allerminst belerend, maar wel een goede aanvulling bij het verhaal.
De auteur heeft een vlotte, beeldende en beschrijvende schrijfstijl, wat resulteerde in een spannend en deels historisch boek.

Voor het mooie verhaal, voor de fijne beschrijving van Maastricht en omgeving, voor het mooi weergeven van emoties van de hoofdpersonages, voor de goed opgebouwde plot waardeer ik dit boek graag met 4 sterren.

★★★★
Titel: De ondergrondse Rembrandt | Leesfragment | Serie: Blockbusters | Auteur: Manon Berns | Uitgeverij Kluitman | Categorie: Actie & avontuur | Leeftijd: 10 plus | Verkrijgbaar als: hardcover | Pagina’s: 224 | ISBN13: 9789020674996 | Verkrijgbaar sinds: maart 2019 | Recensent: Pierre Peeters | Prijs: € | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.