Een van ons liegt


Recensie Een van ons liegt door Sheila Vermeulen:
Vier studenten, vier geheimen, één moord. Een van hen liegt! Maar wie?

Van de vijf leerlingen van Bayview High die moeten nablijven, is er maar één waarvan dat niet vreemd is. Van Nate kan je verwachten dat hij in het nablijf lokaal aanwezig is. Hij heeft een strafblad en hij neemt school niet zo serieus.

De andere vier zijn een stuk onwaarschijnlijker. Bronwyn leeft volgens de regels. Addy is populair, en lijkt het ideale leven en het ideale vriendje te hebben. Cooper is ontzettend knap en een uitstekende sporter. En dan is er Simon nog! Simon die allerlei verhalen over de leerlingen van Bayview High verspreidt, via zijn app About That. Verhalen die gênant, geheim en meestal ontzettend waar zijn. Simon die dood neervalt in het nablijf lokaal.

“Ik kniel naast Simon. Zijn ogen knallen bijna uit zijn hoofd, zijn lippen zien blauw en hij maakt afschuwelijke stikgeluiden. Nate houdt Simons rugzak op zijn kop en graait in de puinhoop van boeken, papieren en kleren die eruit is gevallen.“ Karen M. McManus

De vier overgebleven leerlingen zijn toch niet zo perfect als wordt gedacht. Alle vier hebben ze een geheim dat ze verborgen willen houden. Een geheim dat Simon openbaar wilde maken in zijn app. Nu zijn ze alle vier verdachten in de moordzaak van Simon. Wie is de dader?

Een van ons liegt van Karen M. McManus is een spannend en soms lekker bizar young adult verhaal. Als ik een vergelijking zou moeten maken, dan past dit boek een beetje in de lijn van Pretty Little Liars en Riverdale.

Het spannende vind je vooral in de dood van Simon en de zoektocht naar de dader. Het lekkere bizarre deel van het verhaal, zit grotendeels in alles wat daaromheen gebeurt.

Een van ons liegt zit goed in elkaar, en wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van de vier overgebleven nablijvers. Hierdoor leer je de vier personages beter kennen, en krijg je meer inzicht in hun geheim. Je begrijpt wat ze geheim willen houden, maar geen van de vier personages lijkt een moordenaar. Tot het einde aan toe, blijft het speculeren over wat er nu echt gebeurd is en wie er achter zit.

Maar er valt meer te ontdekken in dit boek. Karen M. McManus verwerkt, ogenschijnlijk zijdelings, heel wat belangrijke thema’s in haar verhaal. De vele geheimen lenen zich hier uitstekend voor. Zo laat de About That app bijvoorbeeld zien, hoe makkelijk dit medium iemand kapot kan maken. Het verhaal legt vriendschappen bloot, zet familiebanden onder druk en bevat onderwerpen die ook in deze tijd zeer relevant zijn.

Naast het moordonderzoek, de vreemde situatie met de app en alle andere verwikkelingen, vond ik Een van ons liegt van Karen M. McManus op bepaalde punten ook echt ontroerend. Sommige personages hebben mij zeker weten te raken. Dit boek heeft vele kanten, waardoor het waarschijnlijk veel young adult lezers zal aanspreken. Ik geef het 4.5 sterren.

In februari 2020 verschijnt Eerlijk duurt het langst waarin Karen M. McManus haar lezers opnieuw meeneemt naar Bayview.★★★★
Titel: Een van ons liegt | Auteur: Karen M. McManus | Uitgeverij: Best of YA/Van Goor | Categorie: Young Adult, thriller  | Verkrijgbaar als paperback | 304 pagina’s | ISBN13: 9789000365272 | Verkrijgbaar sinds: februari 2019 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 22-1-2020 | Prijs: €7,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.