Wisselkinderen


Recensie Wisselkinderen door Jolanda Kalkman:
IJsbrand had een vader te veel, zo werd er over hem gezegd in het dorp. Natuurlijk zeiden ze dit niet hardop. De mensen keken wel uit, want IJsbrand zijn ene vader is ridder Giskijn. Een man met een scherp zwaard en een opvliegend karakter. Daar wilden de mensen geen ruzie mee krijgen.
Maar voor zijn andere vader waren de mensen nog veel banger. Dat was de duivel!

IJsbrand was geboren met een wijnvlek in zijn gezicht. En ook al had geen mens ooit de duivel gezien, toch moest dit een teken zijn van de duivel. Toen IJsbrand nog klein was, was hij zich niet bewust van zijn vlek. Dit veranderde pas toen de kinderen liedjes over hem begonnen te zingen:
IJsbrand is vervloekt geboren,
Zijn vader heeft een staart en horens.


Zo kwam hij er achter dat hij anders was dan de andere kinderen. Ondanks dat hij er eigenlijk zelf niet veel van geloofde! Maar nu was het de hoogste tijd om het kasteel van zijn ouders ongezien te ontvluchten. Dat was Wulfhilde haar schuld! Wulfhilde was een meisje dat zich in hun bos verstopte, omdat ze een heks was. Nadat het volk haar moeder had verbrand, vluchtte ze weg. Sindsdien woonde ze in het bos. Toen IJsbrand over haar hoorde, was hij wel benieuwd naar haar. Zo ontstond er een bijzondere vriendschap, maar ook kwam hij zo in de problemen.


Want ook zijn vader kwam er achter dat er een heksje in zijn bos woonde. Toch stond hij het toe dat ze in zijn bos mocht blijven wonen, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Er mocht geen enkele miskraam meer plaatsvinden. Gebeurde dat wel, dan wist hij haar te vinden.


Zo kwam het dat IJsbrand een broertje kreeg. Kleine Giskijntje, zonder vlek. Nu had zijn vader een goede opvolger en dus was IJsbrand niet langer meer welkom in het kasteel. Hij moest de rest van zijn leven als monnik in een klooster gaan wonen. Maar dat was wel het laatste wat IJsbrand wilde!
Daarom sloeg hij op de vlucht. Een vlucht vol gevaren, avonturen en bijzondere vriendschappen en met een heel verrassende afloop!

Wisselkinderen is een prachtig avonturenboek voor kinderen vanaf 12 jaar die houden van fantasie en de riddertijd. Daarnaast zit er veel humor in het boek waar je hartelijk om kunt lachen, maar weet het je ook te ontroeren.

“Wat is stoelgang?” fluistert Wulfhilde.
“Dat je moet kakken,” legt Moenin uit.
“Precies!” roept de Poortwachter enthousiast. (Blz. 163).

Illustraties: Thijs Goverde

Het is een heel dik boek, bijna 400 bladzijden, maar vanaf de eerste bladzijde neemt de schrijver je mee op een avontuur dat je niet meer loslaat.
Via de vier seizoenen kom je in verschillende werelden terecht. Het verhaal start in de riddertijd en neemt je mee met de vlucht van IJsbrand uit het kasteel door het land van Lenth, zijn geboortestreek. Hij besluit Wulfhilde mee te nemen op zijn vlucht, omdat zij niet meer veilig is voor zijn vader nu hij haar niet meer nodig heeft. Onderweg ontmoeten ze Moenin, een jongen met een vlotte babbel die hem het leven weet te redden en Emmeke, een bijzonder slim meisje. Tussen de vier kinderen ontstaat een bijzondere vriendschap en ze besluiten met elkaar naar Wisseling te gaan. Een bijzonder land vol WisselKinderen.
Wanneer ze bij de poort weten aan te komen die hun toegang kan geven naar het land van Wisseling, ontmoeten ze de poortwachter. Alleen hij kan hun toegang verlenen. Maar hiervoor moeten ze wel een vraag beantwoorden: Wat zou jij willen veranderen? Werkelijk alles is mogelijk, maar alles heeft wel een prijs…

Wat ik zo bijzonder aan dit boek vind, zijn de herkenbare vragen die je jezelf in het leven wel eens afvraagt. Wat als ik dit of dat zou kunnen veranderen in de wereld? Vragen waar zowel kinderen als volwassenen wel eens over nadenken.
Zo vraag ik mij al mijn hele leven af, of iedereen wel dezelfde kleuren kan zien. Is wat ik voor groen aanzie in de ogen van een ander ook groen of ziet die andere blauw en noemen we het allemaal groen? Heeft dit invloed op smaak? Ik vond het werkelijk heel bijzonder dat deze vraag terug te lezen was in dit boek. Ik ben dus duidelijk niet de enige dit die zichzelf wel eens heeft afgevraagd.

Tussendoor word je verrast door een aantal kleine illustraties. Deze zijn gemaakt door Iris Compiet. De seizoenen beginnen met een grotere afbeelding. Deze passen helemaal bij de sfeer van het boek en zijn lekker spannend en mysterieus getekend.
Tijdens het lezen zul je ook plotseling de afbeelding van de cover herkennen. Daarom past deze helemaal bij het boek.

Het boek is wel voor kinderen die goed kunnen lezen. Maar ik denk dat wanneer je kinderen van avonturenboeken en van fantasie houden en je begint met voorlezen, dat ze dan vanzelf het boek oppakken, omdat ze (net als ik) benieuwd zijn naar wat er nog meer voor avonturen gebeuren en naar de afloop van dit verhaal.

Over de afloop verklap ik natuurlijk niets, behalve dat die geniaal in elkaar zit!

“Ze zullen altijd terugdenken aan deze zomer als de gouden zomer, de zoete, warme, boordevolle zomer die volmaakt was van het begin tot vlak voor het einde.
Want het einde was afschuwelijk.” (Blz. 218).

Ik ben heel erg enthousiast over Wisselkinderen en waardeer het boek dan ook op 5 dik verdiende sterren.★★★★★
Titel: Wisselkinderen | Leesfragment | Auteur en illustrator: Thijs Goverde | Uitgeverij Ploegsma | Categorie: zelfleesboeken, jeugdboeken, ridders, fantasie| Verkrijgbaar als: Hardcover en E-book | 400 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789021680057 | Verkrijgbaar sinds: 27-11- 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 21-01-2020 | Prijs hardcover: €19,99,E-book  €11,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.