Tom en Samira


Recensie Tom en Samira door Jolanda Kalkman:
Tom en Samira zijn buren en ze zijn ook vrienden. Maar soms vinden ze elkaar stom. Tom en Samira zitten op dezelfde school. Ze zitten in de kleuterklas in groep 2 en na de vakantie mogen ze al naar groep 3. Hun juffrouw is juf Mariette en zij is een echte versjesjuf.

Als Samira bij Tom speelt, springen ze graag op de trampoline. Ook vandaag. Opeens steekt de vader van Samira zijn hoofd door een gat in de heg. “Samira, kom je eten? En jij Tom, heb je ook zin in pannenkoeken?” Nou dat heeft Tom wel! Maar als ze bij Samira thuis zijn, staan er maar twee bordjes op tafel. Haar vader en moeder eten niet mee. Dat komt omdat het ramadan is. “Dan eten en drinken de grote mensen de hele dag niet tot de zon onder is. Dan mag het pas.”

De ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest. Dat is net zo iets als Kerstmis, maar dan zonder boom. Samira vraagt of Tom ook zin heeft te komen op het Suikerfeest. Dat lijkt Tom wel erg leuk. Maar daarvoor moet hij wel mooie kleren aan, want het is immers een heel bijzonder feest.

Tom en Samira is een vrolijk voorleesboek voor kleuters. Ze zullen heel veel herkennen. Het in de kring zitten op school, kleien, fruitdag, klassenhulpjes en het kiesbord. Al deze dingen komen in de meeste kleuterklassen ook voorbij. Hierdoor kunnen de kleuters zich heel goed verplaatsen in Tom en Samira.

Wat het extra bijzonder maakt, is de uitleg over de ramadan en het Suikerfeest. In onze multiculturele samenleving is het belangrijk om over elkaars geloof, cultuur en gewoontes te leren. In kinderboeken is dit helaas nog niet heel gewoon. Daarom is het fijn dat er boeken zoals deze geschreven worden.

Foto: Jolanda Kalkman

In mijn groepje naast Marije,
zit een meisje uit Turkije.
In haar taal is ja: evet.
Dat vertelde ze me net.
Merhaba, dat is hallo.
Turks? Dat leer ik zo! (Blz. 55).

Daarnaast leren de kleuters al luisterend heel wat nieuwe woorden in vreemde talen. Ze leren de kinderen van 1 tot 10 en terug te tellen bij de Engelse les van juf Mariette. Dat Kse sje dank je wel in het Chinees betekent en habiba Marokkaans voor liefje is.

Tosca Agterberg is een voormalige kleuterjuf en dit komt terug in het boek. Alles wat kleuters meemaken in de kleuterklas, is zo herkenbaar. Daarnaast schrijft ze met heel veel humor. Hierdoor is het een heel grappig boek geworden.
De verhaaltjes zijn kort en worden afgewisseld door versjes. Ondertussen kunnen de kleuters genieten van de illustraties die gemaakt zijn door Ann De Bode. Deze passen helemaal bij de tekst. Ann heeft met haar tekeningen twee vrolijke kleuters gemaakt, waarmee je zelf ook graag vriendschap wilt sluiten.

Illustrator: Ann De Bode

Wat vindt Annechien (4) van Tom en Samira?
“Is er nog tijd voor nog een verhaaltje?” Deze vraag stelde ze mij steeds tijdens het voorlezen, zo benieuwd was ze naar het verhaal. Ik zag dat ze heel veel herkende uit haar eigen klas. “Ik mag ook wel eens klassenhulpje zijn. Dan mag ik naast de juf zitten.”
Van ramadan en Suikerfeest had ze nog nooit gehoord. Wij lazen dit boek tijdens kerst, hierdoor kon ze zich wel heel goed voorstellen wat Suikerfeest zou kunnen zijn.

Ook moest ze vaak lachen. Vooral om de ondeugende woordgrapjes zoals Meester Peet laat een scheet en Doei ouwe koei.
Het verhaal over de stoere appel vond ze het leukst. “Morgen wil ik ook een stoere appel mee naar school en dan laat ik hem aan iedereen zien!”

Wij waarderen dit boek op 5 sterren

★★★★★
Titel: Tom en Samira | Leesfragment | Auteur: Tosca Agterberg | Illustrator: Ann de BodeUitgeverij Kluitman | Categorie: kinderboeken / kleuters | Verkrijgbaar als: Hardcover | 64 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789020682182| Verkrijgbaar sinds: augustus 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 23-01-2020 | Prijs: €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.