Rosa & Robin – Ik ben heel boos!


Recensie Ik ben heel boos! door Jolanda Kalkman:
Rosa geniet van de mooie dag. De hangmat wiegt haar zachtjes heen en weer en de zon streelt haar huid. “Dat vind ik zo fijn aan jou, dat je geniet van de kleine dingen”, zegt Robin. Rosa is blij en soms zelfs dolblij! Maar soms is ze ook wel eens verdrietig of boos… Maar gelukkig is Robin er altijd voor haar, ook op de verdrietige momenten of wanneer ze bang of boos is.

Ik ben heel boos! is een voorleesboek over gevoelens. Over blij zijn en verdrietig. Maar ook dat je soms heel boos kunt zijn. Maar hoe word je nu boos?

Annemie Berebrouckx heeft met dit voorleesboek heel duidelijk weten te beschrijven hoe gevoelens voelen. Doordat Robin er altijd voor Rosa is, vertelt ze dat het niet uitmaakt hoe je je soms voelt, want je staat er niet alleen voor. Dat je soms opeens heel boos kunt zijn en dat dit niet erg is, want na boosheid kun je gelukkig altijd weer lachen.

De illustraties zijn ook van Annemie Berebrouckx. Deze geven goed weer hoe de gezichtsuitdrukking van iemand is bij een bepaald gevoel.
Gezichten lezen of aanvoelen hoe iemand zich voelt, kan voor sommige kinderen (en volwassenen) erg moeilijk zijn. Vooral voor kinderen met autisme kan dit heel moeilijk zijn. Dit boek kan daar zeker een klein beetje bij helpen. Het helpt namelijk gevoelens onder woorden te brengen.

Achter in het boek zit een enveloppe met kaarten. Rosa heeft verschillende gezichtsuitdrukkingen en houdingen die aangeven hoe ze zich voelt: trots, bang, tevreden (een moeilijke om onder woorden te brengen!) of bijvoorbeeld boos. De kaarten zijn van stevig materiaal gemaakt, waardoor je ze vaak kunt gebruiken om aan te geven hoe je je voelt.

Wat vindt Annechien (4) van het boek?

Foto: Jolanda Kalkman

“Ik vind boos zijn niet leuk. Ik ben liever blij. Maar heel soms ben ik wel verdrietig. Als ik op bed lig en mijn knuffel op de grond is gevallen en ik hem niet kan vinden. En soms ben ik ook bang, als ik een enge droom heb bijvoorbeeld.”
“Rosa vind ik lief, want ze is altijd vrolijk.”
Annechien kan goed aanvoelen hoe iemand zich voelt. De gevoelskaarten kon ze goed beschrijven. Alleen verlegen en tevreden vond ze moeilijker.
Op de vraag hoe je boos wordt, wist ze het antwoord wel: “Dan moet je zo kijken!” zegt ze, terwijl ze een boos gezicht trekt.

Ik vind het onderwerp, het onder woorden brengen van gevoelens, erg goed gekozen. Juist omdat veel kinderen moeite hebben hiermee. Daarnaast vind ik het boek er erg mooi verzorgd uitzien. De kaarten maken het helemaal compleet. Daarom krijgt Ik ben heel boos! 5 sterren.

★★★★★
Titel: Ik ben heel boos! | Serie Rosa & Robin | Auteur: Annemie Berebrouckx | Uitgeverij klavertje vier-Ballon Media | Categorie: voorleesboek, prentenboek| Leeftijd: 4 plus | Verkrijgbaar als: Hardcover| 40 pagina’s met illustraties| ISBN13: 9789403213897 | Verkrijgbaar sinds: 02-10-2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 26-01-2020 | Prijs: €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.