Onafwendbaar


Recensie Onafwendbaar door Antoinette van Steeg:
De jaren 60. Frank is getrouwd en vader van twee kinderen. In het dagelijks leven is hij werkzaam op de universiteit. Wanneer hij daar de veertien jaar jongere studente Iris ontmoet, verandert zijn leven al snel drastisch. Ze krijgen een relatie die veel losmaakt bij Frank. Zo kan liefde ook voelen!

De relatie ontpopt zich tot stiekeme afspraakjes die continuïteit kennen. Dan raakt Iris zwanger. Ze wil koste wat het kost haar studie afmaken. Bij Iris thuis zijn ze niet blij dat hun ongehuwde dochter zwanger is. Wat moet men wel niet denken! Dan bedenkt Frank dat hij het kind in zijn gezin wil opnemen. Hij moet hiervoor wel zijn relatie opbiechten aan zijn vrouw Joanna. Uiteindelijk gaat ze akkoord, mits Frank geen contact meer onderhoudt met Iris. Zal het Frank lukken om zijn leven met Joanna weer op te pakken? Hoe zal Iris haar leven weer oppakken? Lukt het ze om geen contact meer te hebben?

Naast de relatie tussen Frank en Iris leren we Joanna ook goed kennen. Ze is een totaal ander type dan Iris en kent zo haar eigen problemen. Ze laat zien dat ze wil vechten voor wat haar lief is. Dat is goed voelbaar wanneer hun dochter nekkramp krijgt en in het ziekenhuis belandt.

Monique François heeft met Onafwendbaar haar debuut geschreven, wat ze zeer verdienstelijk heeft gedaan. Het verhaal is goed opgebouwd en laat goed de sfeer van de zestiger jaren zien. De tijd van niet-werkende moeders, geen anticonceptie en ongehuwd zwanger verweeft ze goed in het verhaal. De emoties van Frank, Iris en Joanna zijn eveneens sterk, wat zorgt voor een levendig verhaal dat mij met momenten ook raakte. Alle drie de personages hebben hun problemen en redenen om te reageren zoals ze doen. Daar ligt ook een groot deel van de kracht van dit verhaal. Het zou zomaar een verhaal kunnen zijn, dat echt gebeurd is destijds.

Laat je niet afschrikken door de dikte van dit debuut. Voor ik het wist, was ik al halverwege en wilde ik doorlezen. Onafwendbaar is een verrassend mooi debuut dat ik met heel veel plezier heb gelezen. Ik hoop dat Monique François meer boeken zal schrijven!

★★★★
Titel: Onafwendbaar | Leesfragment | Auteur: Monique Franҁois | Uitgeverij Eliker | Categorie: Romans | Uitvoering: paperback | 370 pagina’s | ISBN13: 9789463651677 | Verkrijgbaar sinds: 13-09-2019 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 29-01-2020 | Prijs: € 22,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.