Terug


Recensie Terug door Antoinette van Steeg:
Zo af en toe zie je een titel die je graag lezen wilt en die je dan enorm positief kan verrassen. Dit heb ik absoluut ervaren met Terug van Jan Gieling. Een waargebeurde gedichtenbundel waarbij de lezer afwisselend gedichten en teksten voorgeschoteld krijgt over hoe Jan en zijn vrouw Loes de ziekte van hun zoons Bart en Jelle hebben ervaren.

Beide jongens blijken de stofwisselingsziekte Niemann-Pick-C te hebben, wat betekent dat ze niet oud zullen worden. In Terug lezen we op een indrukwekkende en persoonlijke liefdevolle wijze hoe de ziekte invloed had op het gezin Gieling, maar ook hoe liefdevol het gezin geholpen werd door de omgeving.

Helaas mocht Bart maar 27 jaar worden en Jelle maar 25. Ondanks deze ziekte wilden de jongens leven en genieten van wat nog kon. Met behulp van hun favoriete oom genoten ze van vakanties in het binnen- en buitenland. De gedichten zijn geschreven door zowel Jan als door de jongens zelf.

De opbouw van Terug zorgt ervoor dat de lezer van begin tot het einde leest en ervaart hoe het moet zijn geweest voor Jelle en Bart en de mensen die ze moesten achterlaten na hun overlijden. Ik heb het boek met tranen in mijn ogen gelezen. De gedichten zijn zo puur en raken je met momenten recht in het hart.

Naast hun verhalen en ervaringen wordt ook meer over de ziekte verteld. Dit geheel zorgt ervoor dat Terug compleet aanvoelt. Het is een boek dat zo puur, krachtig en persoonlijk is, dat het niet anders kan dan dat het de lezer raakt.

Ik heb Terug inmiddels al twee keer gelezen. De trots, het verdriet, het doorzettingsvermogen en de hoop die tussen de regels voelbaar zijn, zorgen voor een compleet en prachtig boek. 5 zeer welverdiende sterren.

★★★★★
Titel: Terug | Leesfragment | Auteur: Jan Gieling | Uitgeverij Elikser | Categorie: waargebeurd, poëzie | Verkrijgbaar als hardcover | 107 pagina’s | ISBN13: 9789463651691 | Verkrijgbaar sinds: 21 september 2019 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 30-01-2019 | Prijs: € 16.50 | Bestellen

5 reacties

 1. Hallo Antoinette,

  Je hebt vandaag op Hebban weer een aantal recensies geplaatst.
  Bij het lezen er van zag ik, dat je ook de recensies van IN DE BOEKENKAST daarbij opneemt.

  Ga je na je 5 sterrenwaardering voor TERUG op Hebban ook je mooie recensie van TERUG (30/1/2020) daar een keer plaatsen?
  Dan komt het boek bij nog veel meer mensen in beeld (en gaan er ” hopelijk veel mensen van genieten”.).

  Ik hoop van wel.

  Veel leesplezier en hartelijke groet,
  Jan Gieling

  Like

 2. Beste Antoinette,

  Wat heb jij een prachtige recensie geschreven. Geweldig.
  Na invoeren van TERUG en Jan Gieling op de zoekbalk ga ik af en toe op zoek naar info bij boekensites.
  Vandaag stuitte ik op In de Boekenkast en jouw verrassende recensie.
  Eerder al had ik op Hebban bij jouw Top 25 een opmerking geplaatst en daarna ontdekt, dat je op je boekenplank TERUG bij je favorieten hebt geplaatst met 5 sterren.
  In mijn opmerking had ik o.a. geschreven, dat wellicht TERUG je ook zou raken.
  Nou, dat blijkt aan alle kanten uit je recensie, die mij ontroert en raakt.

  Op Hebben blijf ik je volgen en In de Boekenkast vanaf nu ook.
  Heel erg bedankt!

  Met hartelijke groet,
  Jan Gieling

  Like

  • Hallo Jan,

   Graag gedaan en zeker welverdiend. Ik was geroerd en geraakt door jouw boek. Wat leuk dat je me blijft volgen op Hebban en het blog.

   Ik hoop dat nog veel mensen mogen gaan genieten van TERUG. Het is zeker de moeite waard om te lezen, maar ook te voelen.

   Groetjes,

   Antoinette

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.