De elfenburcht


Recensie De elfenburcht door Antoinette van Steeg:
Gerrit Jan Zwier is bekend van zijn boeken over Scandinavië. Eerder las ik van hem Altijd Noorwegen en was ik onder de indruk van zijn verhalen over Noorwegen. Ik ben er nog nooit geweest, maar waande mij wel in deze contreien. Naast dit boek schreef Zwier onder andere Er gaat niets boven Zweden. Naast zijn boeken over de noordelijke landen, schreef hij ook wandelboeken over Noord-Nederland. Wandelen is stilstaan bij de dingen is hier een voorbeeld van.

De elfenburcht is een reisroman die een humoristisch en spannend verhaal vertelt volgens de achterflap. Het kan als een parodie op de Scandinavische thriller gelezen worden. Nou, mijn nieuwsgierigheid was gewekt als groot liefhebber van de Scandinavische thrillers!

Gerrit Jan Zwier heeft een prettige schrijfstijl die de lezer bij het verhaal houdt. Dit zorgde ervoor dat ik mijn aandacht goed bij het geheel kon houden. Toch vind ik het boek niet spannend en zeker niet in de richting komen van een Scandinavische thriller. Het is echt meer een reisroman waaraan een verhaal is gekoppeld, waarin verschillende gebeurtenissen de revue passeren.

In De elfenburcht gaat een reisleider met vijf Friese deelnemers van een leesclub op reis naar IJsland. Het afgelopen jaar hebben ze zich verdiept in de IJslandse literatuur. Deze reis is een mooie afsluiting van dit thema. Al snel blijken de deelnemers zeer verschillend te zijn, wat zorgt voor de nodige spanning binnen de groep. Echt vat krijgt de reisleider niet op de groep en na enkele dagen is hij de controle over de groep kwijt. Jaloezie, vertrouwen en leugens zijn een aantal factoren die Gerrit Jan Zwier in zijn boek verweeft. Tussen alle gebeurtenissen door maakt de lezer steeds meer kennis met IJsland. De bezochte plaatsen worden mooi beschreven, net zoals de bezienswaardigheden tijdens de reis. De plekken die bezocht worden, hebben een belangrijke rol gespeeld in een thriller van een IJslandse auteur.

Naast deze gebeurtenissen lezen we ook afwisselend verhalen over Italië. De zus van de reisleider, psychologe van beroep, ligt hier in het ziekenhuis na een aneurysma. Tijdens zijn bezoek aan haar vertelt hij over de gebeurtenissen in IJsland. Door die besprekingen leren we de Friese deelnemers steeds beter kennen. Want uiteindelijk is de vraag natuurlijk: wat is er allemaal gebeurd in IJsland? Waarom? En wie weet hier meer van?
Nadat ik het boek dicht had geslagen, was ik toch enigszins teleurgesteld. Ik had gehoopt op een spannend verhaal, maar helaas was dat niet het geval. Toch zijn de beeldende beschrijvingen prachtig. Dit maakt een deel goed. De elfenburcht is een leuk boek om tussendoor te lezen, maar echt heel overtuigend vond ik het geheel niet.


★★★
Titel: De elfenburcht | Leesfragment | Auteur: Gerrit Jan Zwier | Uitgeverij Elikser  | Categorie: reisroman | Verkrijgbaar als paperback | 215 pagina’s | ISBN13: 9789463651738 | Verkrijgbaar sinds: 28 september 2019 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 02-02-2020 | Prijs: € 17.50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.