Maar eerst ving ik een monster


Recensie Maar eerst ving ik een monster door Hannie van Grol:
Het ideale prentenboek voor ieder kind dat nooit genoeg krijgt van voorlezen!

Maar eerst ving ik een monster is een grappig voorleesboek, dat juist bij het naar bed gaan van pas kan komen. (Of misschien juist toch niet?) Iedereen met kinderen herkent het wel: even nog snel een verhaaltje voorlezen en dan kan er geslapen worden. Dit boek gaat daar op een herkenbare en speelse manier mee om.

Op de achterflap staat al vermeld: Dit is een kort verhaal. Ideaal dus om snel even voor te lezen, denk je dan. Maar niets is minder waar, want dan begint het protest: Ja, maar eerst ving ik een monster. Een prachtige kleurrijke illustratie op de volgende bladzijde laat de vangst zien. Gelukkig, nu is het echt bedtijd! Maar ook dan komt er nog een opmerking tegenin en dat herhaalt zich enkele malen, zodat het voorlezen nog wel even doorgaat.

Dit is een kort verhaal.
Waarom is het kort?
Omdat het bedtijd is. Het verhaal gaat over jou. Jij ging slapen. En toen was het verhaaltje alweer uit.
Ja… maar eerst ving ik een monster.
Een mónster?
Kijk maar. –Tjibbe Veldkamp 

Helemaal grappig is het “EINDE”. Dat woord wordt met grote letters afgebeeld in het boek, maar zelfs dan komen er nog zes bladzijden achteraan. Eigenlijk is dit een boek dat nooit uit is en dat maakt het geestig, grappig en origineel. Het verrassende slot dat daarna nog volgt, maakt het geheel af, wat eigenlijk een verkeerde woordkeuze is, omdat er geen eind aan het boek komt.

Illustratie: Kees de Boer

De tekeningen van Kees de Boer beslaan hele pagina’s. Ze zijn prachtig van kleur met heel veel details, zodat er heel veel te bekijken valt op een bladzijde. De monsters die gevangen worden, zien er heel fantasierijk uit en gelukkig nergens angstaanjagend zo vlak voor het slapengaan. De illustraties zullen de kinderen zeker aanspreken, en stiekem de ouders ook.

De stukjes tekst zijn vrij kort, het grootste gedeelte van de pagina wordt gevuld met de tekeningen. Het formaat van het boek is groter dan A4-formaat, waardoor de illustraties extra goed tot hun recht komen. Maar eerst ving ik een monster is een heerlijk origineel boek om samen met je kind te bekijken en voor te lezen. Maar let op: het eind is nog lang niet in zicht en daarom zal dit boek echt favoriet zijn bij de kleintjes voor wie het bedtijd is.

Met de laatste zin op de achterflap: Het ideale prentenboek voor ieder kind dat nooit genoeg krijgt van voorlezen! is niets te veel gezegd.

★★★★★
Titel: Maar eerst ving ik een monster | Auteur: Tjibbe Veldkamp | Illustrator: Kees de Boer | Uitgeverij Lemniscaat | Categorie: Voorlees/prentenboek | Verkrijgbaar als hardcover | 32 pagina’s | ISBN13: 9789047708520 | Verkrijgbaar sinds: januari 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 02-02-2020 | Prijs: € 14,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.